Sigarayı bırakan işçilere zam

Ankara’nın Polatlı ilçesinde bir beton şirketinin sahibi, iş yerinde sigara ile mücadele kampanyası başlattı.

Sigarayı bırakan işçilere zam
27 Şubat 2013 Çarşamba 12:31 tarihinde eklendi.

 

Ankara’nın Polatlı ilçesinde bir beton şirketinin sahibi, iş yerinde sigara ile mücadele kampanyası başlattı. ‘Sigara içmeyenlerin, işlerini yaparken daha verimli ve dikkatli olduğu’ düşüncesinden yola çıkan Cumhur Uz, 20 işçiden 5'inin maaşına yüzde 10 zam yaparak sigarı bıraktırırken, 'bırakamam' diyen 4 işçiyi ise tedavi ettirdi. Uz, sigaraya harcanan paranın, ülke ekonomisine ve işçilerin ev ekonomisine gitmesinin kendisini mutlu ettiğini söyledi.
 
Sağlık Bakanlığı'nın başlattığı 'Dumansız Hava Sahası' projesine ferdi olarak destek olmak istediğini dile getiren iş yeri sahibi Cumhur Uz, hem işçilerin sağlığı için hem ülke ekonomisine az da olsa katkı sağlamak için böyle bir düşünceyi hayata geçirdiğini belirtti. Uz, “Ben işçilerime bir teşvik uygulayayım diye düşündüm. Teşviki önerdim. Biraz ilgi gördü. İlk etapta 5 kişi bıraktı. Daha sonra tedavi ile 4 kişiyi daha bıraktırdık. Sigara içmeyen bir şoförümün daha dikkatli olduğunu, trafik suçu daha az işlediğini, bana daha verimli olduğunu gördüm. Bunu gördüğüm için bu işin tamamına yayılmasını istedim. Türkiye'ye örnek olsun istedim. Ben bunun Türkiye geneline yayılmasını arzu ediyorum. Verilen yüzde 10 zam kendilerine döner. Verim olarak döner. Ben bunda iddialıyım.” diye konuştu.
 
Sigarayı bırakan işçi Levent Erdinç Döner, günde üç paket sigara içtiğini, bıraktıktan sonra eve gidince çocuğunun boynuna atlayıp, 'babacığım' diyebildiğini söyledi. Sigarayı bırakan diğer bir işçi Mehmet Balcı ise aylık sigara masrafının 600 TL olduğunu, şimdi bu para ile yeni aldığı evin taksitlerini ödediğini söyledi.
 
Aynı iş yerinde çalışan ve sigarayı bırakamayan Erhan Ülker de sigarayı bırakan arkadaşlarının kendilerine örnek olduğunu, onlar başarırsa kendilerinin de başarabileceğini belirtti. Sigarayı bırakamayan Erhan Güler ise şoförlüğün stresli bir iş olduğunu, ancak sağlık için bırakmayı düşündüğünü ifade etti.
 
 

CİHAN