Sınırda çekilme sessizliği

PKK'nın silahlı güçlerinin bugünden itibaren Türkiye sınırlarını terk edip Irak'a çekilme işlemi başlarken, 330 kilometre uzunluğu bulan Türkiye-Irak sınır hattının Irak tarafında tam bir sessizlik hakim.

Sınırda çekilme sessizliği
08 Mayıs 2013 Çarşamba 17:08 tarihinde eklendi.

Kuzey Irak'ın Zaho kentinden başlayan Hakkari'nin Şemdinli ilçesine kadar süren Türkiye-Irak sınır hattının Irak tarafında olağanüstü bir durum gözlenmezken, PKK'lıların Türkiye'den Irak'a geçiş yapacakları bazı bölgelerdeki yüksek dağlarda halen kar bulunuyor. Hakkari'nin Çukurca İlçesi'nin karşısına denk gelen ve terörle mücadelede savaş uçakları ve sınırdaki konuşlu topçu birlikleri tarafından bombalanan Metina Dağları ve Zap Vadisi'nin, Türkiye'yi terk eden PKK'lıların barınacağı örgüt kamplar bulunuyor.

 
ÇÖZÜM SÜRECİ İNSANSIZ BÖLGELERE YAŞAM GETİRMİŞ
 
Sınır hattında sessizlik hakim olurken, Kuzey Irak'ta PKK'lılar tarafından yıllardır kamp olarak kullanılan ve Irak Kürdistan Yönetimi'nin 'insansız bölge', PKK'nın ise, 
 
'medya savunma alanları' diye adlandırdığı bölgeler çözüm sürecinden olumlu etkilendi.
 
Geçmiş yıllarda PKK'lılar barındığı gerekçesiyle savaş uçaklarınca defalarca bombalandığı için boşaltılan bu bölgedeki köylere, köylüler çözüm süreci ile birlikte geri dönüp ekip biçmeye başladı. Buradaki köylüler, Türkiye'deki Kürt sorunun silah ile değil diyalog ve müzakere ile çözülmesi için başlatılan süreçten umutlu olduklarını bu sürecin başlamasından beri artık savaş uçaklarının bombaları ile uyanmadıklarını söyledi.
 
Türkiye'deki sorunun kendilerine de yansıdığını ve çözüm süreci kapsamında artık silahların konuşmamasının önemli olduğunu vurgulayan Köylüler, "Hem Kürt, hem de Türk anneleri ağlıyor. Bu çatışma ve silah kimseye yarar getirmiyor. Artık anne ve babaların ağlamamasını istiyoruz. Onlar da bizim akrabalarımız. Sınır hattında yaşadığımız için biz de yaşanan bu çatışmalarda etkileniyoruz. Sorunun diyalog ile çözülmesine büyük destek veriyoruz" diye konuştu.
 
YETKİLİLER: ÇEKİLENLERİ GÖRMEYECEĞİZ
 
Sınır hattı üzerinde görev yapan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetim yetkilileri ise, PKK'lıların geri çekilmesi konusunda, "Biz onların nereden nasıl çekileceklerini bilmiyoruz ve görmeyeceğiz. Kendi planlarını kendileri yapmışlar. Sürecin ilerlemesi için önemli bir adımdır. Kürdistan Yönetimi de sürecin sağlıklı yürümesi için elinden gelen çabayı göstermektedir Silahlı çatışmaların durması bizleri de çok rahatlattı. İnşallah çözüm süreci sonucu varır ve artık bu bölgede barış içerisinde birlikte yaşarız" diye konuştu.

DHA