Sinop'ta nükleer karşıtı eylem

Sinop Nükleer Karşıtı Platform üyeleri Uğur Mumcu Meydanı'nda toplanarak kurulacak nükleer santrali protesto etti.

Sinopta nükleer karşıtı eylem
03 Mayıs 2013 Cuma 19:37 tarihinde eklendi, 2.854 kez okundu.

Kentte yapılacağı belirtilen nükleer santral için Uğur Mumcu Meydanı'nda toplanan Sinop Çevre Platformu üyeleri tepkilerini dile getirdi. Platfor adına basın açıklaması yapan Eğitim-Sen Sinop Şube Başkanı Seyfi Çelebi, "AK Parti hükümetinin iktidara geldiği tarihden itibaren sürdürmüş olduğu enerji politikaları kapsamında nükleer enerjiye olan hayranlığı artık son noktaya gelmiştir.

Mersin Akkuyu'da devlet garantisiyle Ruslara yaptırılacak olan nükleer santralden sonra bugün de, turizm kenti ilimizin yüzde 100'ü ormanlarla kaplı doğal SİT alanı olan İnceburun mevkiinde yapılması planlanan nükleer sanral için Japon hükümetiyle anlaşmaya varılmıştır.

Yaklaşık 22 milyar dolar maliyetle yapılacağı belirtilen nükleer santralin inşaatının da 2017 yılında başlayacağı ilan edilmiştir. Yıllardan beri enerji açığımız var yalanıyla kamuoyunu yanıltarak nükleer enerjiye mecburuz havası yaratılmaktadır. Oysa bunun kocaman bir yalan olduğunu rakamlar açıkça göstermektedir" diyerek şöyle devam etti:

NÜKLEER FELAKETİN NE OLDUĞUNU BİLİYORUZ

"Bilindiği üzere Ortadoğu, emperyalist kışkırtmalarla savaşın eşiğine getirilmiştir. Ülkeler arasındaki nükleer silahlanma yarışı, olası bir savaşta insanlık için önemli bir tehdit niteliğindedir. Bunun için nükleerin kirli ve savaşın diline hizmet eden dünyasını terk edip barışın dili egemen kılınmalıdır. Biliyoruz ki tüm dünyada, nükleer kazaların önemli bir bölümü halktan gizlenmekte, ancak saklanamayacak durumda olanlar, küçültülerek duyurulmaktadır.

Biz Sinoplular, Karadenizliler nükleer santralin yaratacağı bir felaketin ne demek olduğunu iyi biliyoruz. 27 yıl önce yaşanan Çernobil felaketinin yansımalarını görüyoruz. Karadeniz'de ölümlerin ikisinden birinin kanserden olduğunu artık hepimiz bilmekteyiz.

Sinop halkı, nükleer santrali şehrimizde ve ülkemizde görmek istemediğimizi, Türkiye'nin en büyük çevre mitingi ile Çernobil felaketinin yıldönümünde, 29 Nisan 2006 tarihinde ve daha sonraki eylem ve etkinliklerde göstermiştir. Bu hayır cevabını iyi alamayanlara bir kez daha Sinop'tan bunu tekrarlayacak kararlılıkta ve güçteyiz."

Basın açıklamasının ardından grup olaysız bir şekilde dağıldı.


DHA