Soçi'de dev açılış!

Rusya’nın Soçi kentinde 2014 Kış Olimpiyatları muhteşem bir törenle başladı.

Soçide dev açılış!
07 Şubat 2014 Cuma 23:43 tarihinde eklendi.

Göz kamaştıran ışık ve lazer gösterileri ile başlayan törenleri 40 bine yakın sporsever Fisht stadyumunda, 3 milyar insan da ekranları başında izleme imkanı buldu.

Törende milli takımlar bayrakları ile birlikte tören alanından geçiş yaptı. Olimpiyat meşalesini İrina Rodnina ve Vldislav Tretiyak yaktı. Duma milletvekili ve dünya atletizm eski şampiyonu Alina Kabayeva’nın olimpiyat meşalesinin son kısmını taşıması sürpriz oldu. Kabeyave’ya ünlü Rus sporcular Maria Şarapova, Nikolay Valuyev ve Yelena Isinbayeva eşlik etti.

Rusya’nın 7 yıldır hazırlıklarını yaptığı tüm zamanların en pahalı olimpiyatları için özel ve kamu harcamaları 51 milyar doları buldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dahil 50’den fazla devlet ve hükümet başkanı açılış törenlerinde yer aldı. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Japonya Başbakanı Şinzo Abe, İtalya Başbakanı Enrico Letta, Norveç Başbakanı Erna Solberg törenlere katıldı.

ABD Başkanı Barack Obama, İngiltere Başbakanı David Cameron, Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ve Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in Kremlin’in davetine olumlu cevap vermemesi dikkat çekti.

Rusya’da 98 ayrı madalyanın verileceği oyunlar 6 Şubat’ta başladı. İlk madalya töreni Cumartesi günü yapılacak. 23 Şubat’ta sona erecek olimpiyatlara 88 ayrı ülkeden 3 bine yakın sporcu katılıyor. Türkiye Soçi Kış Olimpiyatları’nda 6 sporcu ile yer alıyor.

Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği de olimpiyatlarla ilgili önemli rakamlar verdi. 17 gün sürecek XXII. olimpiyatlar için 120 bin seyirci kapasiteli, 6,5 milyar dolar yatırımla 11 yeni spor tesisi inşa edildi. Olimpiyat meşalesi 123 gün boyunca 65 bin kilometrelik mesafe kat etti. 83 bölgeden 14 bin kişi meşaleyi taşıdı. Soçi Olimpiyatları’nın 30 binden fazla kişiye kalıcı istihdam da sağladığı belirtiliyor.


CİHAN