Sosyal medyada kaçak avcı avı

Doğa Koruma ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürlüğü, 14 ili kapsayan sorumluluk alanlarında, av yasağı döneminde avladığı hayvanların fotoğraflarını sosyal paylaşım sitesinde paylaşan kişilere ceza yağdırdı.

Sosyal medyada kaçak avcı avı
19 Şubat 2013 Salı 13:17 tarihinde eklendi.

 

Doğa Koruma ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürü Fehmi Yüksel, doğal hayatın korunması için hem çeşitli hayvanlar ürettiklerini hem de avcılık faaliyetlerini düzenli bir şekilde sürdürülmesi için gayret gösterdiklerini söyledi. Av yasağı dönenimde avlanan, koruma altına alınması gereken yaban hayvanlarını sattığı tespit edilen kişileri sürekli takip ettiklerini anlatan Yüksel, özellikle son yıllarda popüler olarak kullanılan twitter, facebook gibi sosyal medya araçlarını takip ederek avcılık ve kaçak hayvan satışını kontrol ettiklerini dile getirdi. 
 
Geçtiğimiz yıl yapılan denetimlerde örümcek tür denilen 5 maymunu satışa sunanlarla iletişime geçtiklerini aktaran Yüksel, maymunları satmaya çalışanlarla alıcı gibi iletişime geçerek yakaladıklarını ve cezai müeyyide uyguladıklarını bildirdi. El konulan maymunları da Gaziantep Hayvanat Bahçesi'ne teslim ettiklerini kaydetti. 
 
Sosyal medya araçlarındaki av yasağına muhalefet vakalarını sıkı şekilde takip ettiklerini ifade eden Yüksel, “Paylaşılan fotoğrafları değerlendiriyor. Oradaki kişilerin bizde avcılık kayıtlarının olup olmadığını, fotoğrafta araç varsa plakasını sorgulatarak kişilerin kimler olduğunu, hangi gün ve hangi dönemde avlandıklarını araştırıyoruz. Bu şekilde Elazığ ve Sivas'ta gelen ihbarlar ve sosyal medyadaki paylaşımlar sayesinde hem Anadolu yaban keçisi hem de dağ keçisi avladıkları belirlediğimiz 8 avcıya para cezası verdik. 3'ü yaban keçisi, 2'si dağ keçisi olmak üzere 5 keçi ve bir de kekliğin avlanmasına yaklaşık 65 bin lira para cezası uyguladık. Şanlıurfa'da da benzer bir olay yaşandı. Kaçak avladıkları hayvanları bir otomobil üzerine koyarak kameraya çeken ve çektikleri görüntüyle fotoğrafları sosyal medyada paylaşan 3 kişiye 27 bin 406 lira para cezası uyguladık. Önce bu avcılar hakkında inceleme başlattık. Bu kişilerin bizim listedeki fotoğrafları, arabalarının plakasına kadar incelettikten sonra kimlik tespitlerini yaptık." dedi.
 
Yüksel, "Kaçak avcılara avcılık belgesi olmadan avlandıkları gerekçesiyle bin 456 lira idari para cezası, ayrıca 79 bıldırcın, bir turna, 4 kuğu, bir toy ve 3 kınalı keklik avladıklarının tespit edilmesiyle de hayvan sayısı ve değerine göre 25 bin 950 lira da tazminat uyguladık. 2012 yılında kaçak avcılık ve benzer müeyyideler kapsamında 14 ilden toplam 607 bin 456 lira tahsil ettik." ifadelerini kullandı.

CİHAN