Suriyeli sığınmacılar için araştırma önergesi

Faruk Loğoğlu, 200 bine yaklaşan Suriyeli sığınmacıların insani koşullarda barınmalarının sağlanması için devlet tarafından alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla TBMM’ye araştırma önergesi verdi.

Suriyeli sığınmacılar için araştırma önergesi
18 Şubat 2013 Pazartesi 11:14 tarihinde eklendi.

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Osman Faruk Loğoğlu, 200 bine yaklaşan Suriyeli sığınmacıların insani koşullarda barınmalarının sağlanması için devlet tarafından alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla TBMM’ye araştırma önergesi verdi.
 
Loğoğlu, önergesinin gerekçesinde, geçtiğimiz Ocak ayının son haftasında, Gaziantep’teki Güneydoğu Galvaniz Tesisleri’nde meydana gelen patlamada hayatını kaybeden 7 işçinin arasında Suriye vatandaşlarının da olmasının, bölgedeki kayıt dışı, sigortasız Suriyeli sığınmacı işçilerin varlığı konusundaki kaygılarının derinleştiğine dikkat çekti.
 
CHP’li Loğoğlu, bu konuyla bağlantılı olarak, tekstil sektöründeki eleman sıkıntısını gerekçe göstererek Suriyeli sığınmacıları işaret eden kimi işverenlerin, sığınmacıları ucuz işgücü havzası olarak gördüklerini kaydetti. Loğoğlu, “Öyle ki, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Fatma Şahin, işverenlerin Suriyeli sığınmacıların çalışmasından çok memnun olduklarını, bu nedenle Çalışma Bakanlığı’nın çalışma izniyle ilgili gerekli çalışmayı tamamlamak üzere olduğunu belirterek, Suriyeli sığınmacıların şimdiye kadar kaçak çalıştırıldığını itiraf etmiştir.” dedi.
 
FUHUŞ VE TECAVÜZ İDDİALARI
 
Faruk Loğoğlu, kamplarda barınan kadınların ve küçük yaştaki kızların Arap zenginlere ‘satıldıkları’, fuhşa zorlandıkları, küçük yaştaki kızların 'muta nikahı' ile evlendirildikleri ve bazı sığınmacı kadınlara tecavüz edildiğine dair ciddi iddiaların Suriyeli sığınmacılara yönelik istismarların başka bir boyutunu oluşturduğunu kaydetti. Faruk Loğoğlu, araştırma önergesinde şu görüşlere yer verdi: “Bu konuyu işleyen El-Ahram gibi Orta Doğu’daki saygın gazeteler son olarak Corriere della Sera isimli İtalyan yayın organı takip etmiştir. Suriyeli sığınmacıların uğradıkları insan hakkı ihlallerinden birisi de sığınmacı çocuklara ilişkindir. 14-18 yaş arasındaki çocukların, Suriye’deki çatışmalarda fiilen yer aldıklarına, cepheye teçhizat taşıyıp gözcülük yaptıklarına ilişkin görüntüler vardır. İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün verdiği bilgilere göre, Suriyeli sığınmacı çocuklar, Özgür Suriye Ordusu’na Türkiye’den silah ve malzeme taşıdıklarını söylemişlerdir. Bu durum, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Roma Tüzüğü’ne göre savaş suçudur.  Ülkemizdeki Suriyeli sığınmacıların istismar edildikleri ve insan hakkı ihlallerine yoğun bir şekilde maruz kaldıklarına ilişkin kamuoyunun ve sivil toplum kuruluşlarının soruları cevapsız kalmaktadır. Uluslararası sözleşmelerin ihlal edildiğine dair şüpheler ciddi ve derindir. Bu nedenle, Suriyeli sığınmacıların, ülkemizde insan onuruna yaraşır bir şekilde barınmalarının sağlanması ve haklarının korunmasını sağlamak amacıyla Anayasa'nın 98. ve İçtüzüğün 104 ve 105. maddeleri gereğince bir Meclis araştırması açılması hayati bir önem arz etmektedir.”

CİHAN