"Suriye’ye askeri müdahale kararı verilmedi"

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, Suriye’ye karşı henüz askeri müdahale yönünde bir karar alınmadığını açıkladı.

Suriyeye askeri müdahale kararı verilmedi
27 Ağustos 2013 Salı 22:17 tarihinde eklendi.

Suriye konusunda askeri müdahale dahil tüm seçeneklerin masada olduğunu belirten Carney, herhangi bir karar alındığında bunun Başkan Obama tarafından bizzat açıklanacağını söyledi.

Carney, Beyaz Saray’da düzenlenen günlük basın toplantısında gazetecilerin bu yöndeki sorularına cevap verdi. Kimyasal silah kullanımını ‘görmezden gelinemez’ ve ‘kabul edilemez’ olarak niteleyen Carney, Esed rejimini delillere yok etmekle suçladı. BM Araştırma ekibine 5 gün boyunca bölgeye erişim izni verilmediğine dikkat çeken Carney, Suriye'deki rejime güvenlerinin sıfıra yakın olduğunu söyledi.

Başkan Obama’nın Ulusal Güvenlik Ekibi ile konuyu değerlendirmeye devam ettiğini dile getiren Carney, kimyasal silah kullanımına mutlaka bir cevap verilmesi gerektiğini ancak bu cevabın nasıl olacağı konusunda seçeneklerin değerkendirildiğini söyledi. Kimyasal silah kullanımının sadece ABD’nin değil neredeyse tüm dünyanın kırmızı çizgisi olduğuna dikkat çeken Carney, “198 ülke tarafından oluşturulan kırmızı çizgiler aşıldı.” dedi.

Carney ayrıca Beyaz Saray’ın başından beri Suriye’deki problemin askeri çözüm değil politik dönüşüm ile aşılabileceği düşüncesinde olduğunu dile getirdi. Amaçlarının rejim değişikliği olmadığını vurguladı.


CİHAN