Suruç'ta PKK/PYD provokasyonu

Öcalan’a yönelik sözde 15 Şubat komplosunu protesto etmek iddiası ile Suriye’nin Kobani ilçesinde 15 Şubat günü kendini ateşe veren PYD/YPG militanı Ferhat Mahmut’un cenazesi Şanlıurfa’nın Suruç ilçesi üzerinden Suriye’ye götürülmek istenmesi ilçede gerilime yol açtı.

Suruçta PKK/PYD provokasyonu
25 Şubat 2013 Pazartesi 15:11 tarihinde eklendi.

 

Teröristbaşı Abdullah Öcalan’a yönelik sözde 15 Şubat komplosunu protesto etmek iddiası ile Suriye’nin Kobani (Ayn el Arab) ilçesinde 15 Şubat günü kendini ateşe veren PYD/YPG militanı Ferhat Mahmut’un cenazesi Şanlıurfa’nın Suruç ilçesi üzerinden Suriye’ye götürülmek istenmesi ilçede gerilime yol açtı. 
 
Sözde 15 Şubat komplosunu protesto amacıyla Kobani’de kendini ateşe veren PYD/YPG silahlı militanı üyesi Ferhat Mahmut, tedavi amaçlı kaldırıldığı Gaziantep Devlet Hastanesi'nde 5 gün tedavi edildikten sonra İstanbul'a sevk edildi. İstanbul Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde önceki gün yaşamını yitiren PKK/PYD militanı Ferhat Mahmut’un cenazesi, amcası, dayısı, BDP Urfa il eş başkanları Halit Yıldıztekin ve Leyla Akçan, partili yöneticiler ve çok sayıda kişi tarafından Suruç Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Ancak morgdan alınan cenazenin BDP Suruç İlçe Teşkilatı tarafından konvoy eşliğinde provokasyon amaçlı slogan atılarak Suruç sınırı üzerinden Suriye’ye götürülmek istenmesi ilçede gerilime yol açtı. 
 
Cenazenin Suruç üzerinden geçişine izin vermeyen Suruç Emniyet Müdürlüğü, Şanlıurfa’dan gelen takviye çevik kuvvet ekibi ile ilçe meydanı ve Suriye yol güzergahını kapatarak geçişlerine müsaade etmedi. BDP’li yetkililer ile görüşen emniyet güçleri, cenazenin Gaziantep-Karkamış yolu üzerinden Kobani’ye geçişine onay vererek cenazenin arka sokaklardan güvenlik güçleri eşliğinde geçişini sağladı. 
 
Daha öncede ‘Rojavaya destek’’ mitingleri bahanesiyle Suriye’nin PKK uzantısı olan PYD’ye güneydoğunun birkaç şehrinde destek mitingleri düzenleyen BDP, provokasyona zemin hazırlamış, Viranşehir’de BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici polislere silah çekme girişiminde bulunmuştu. Başlatılan ‘barış süreci’ ile ilgili BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Kim ne derse desin bu kritik süreçte, kışkırtmalara kulaklarınızı tıkamalısınız. Partinizin bu hareketinin ve önderliğinin yaptığı çağrılar onun yaptığı açıklamalar dışında hiçbir şeye itibar etmemelisiniz." demişti.

CİHAN