Süt kesildi!

İhale süreci bir türlü başlamadı; çocuklar sütsüz, üretici ise mart ayına kadar desteksiz kaldı. Proje ancak ikinci döneme yetişebilecek

Süt kesildi!
26 Eylül 2012 Çarşamba 10:29 tarihinde eklendi.

Çocukların sağlıklı beslenmesi ve üreticinin desteklenmesi amacıyla gündeme getirilen okul sütü uygulaması, sütün az olduğu bu dönemde ihale sürecine bir türlü gelemedi. Bütçenin oluşturulması ve programın belirlenmesi için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca hazırlanıp Maliye, Milli Eğitim ve Sağlık bakanlıklarına gönderilen proje, ancak okulların ikinci dönemine yetişecek.

 
BU BÜTÇEYLE EN ÇOK 2 AY
 
Bu arada Tarım Bakanı Mehdi Eker’in geçtiğimiz hafta yaptığı açıklama da kafaları karıştırdı. Zira Eker, öğrencilere geçen mayısta dağıtılmaya başlanan okul sütü için 75 milyon lira ayrıldığını, bu yıl bunun 120-130 milyon lira civarında olmasının hesaplandığını söyledi. Bu yıl özel okulları da kapsayacağı ve geçen eğitim-öğretim yılında sütün ancak 25 gün dağıtıldığı göz önüne alındığında bu yıl ayrılacak bütçeyle ancak 2 ay süt dağıtılabilir. 
 
Bu durumda proje ya öngörülenden daha sonra ancak nisan ayında başlayacak ya da haftanın beş günü dağıtılmayacak. Bu da öğrencilerin ne geçen yıla göre daha sağlıklı beslenmesine yarayacak ne de arz fazlası dönemde üreticiye destek olacak.
 
İHALE RAFTAKİ SÜTÜN FİYATINI YÜZDE 11 ARTIRACAK
 
Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, üreticiyi korumak adına dönemsel olarak esnek destekleme politikası geliştirilebileceğini söyledi. Bu şekilde üreticinin maliyet kalemlerinin düşürülebileceğini ifade eden Yılmaz, yeni ihaleyle gelen yüzde 11 civarındaki artışın tüketiciye de yansıyacağını söyledi. Dimes Yönetim Kurulu Üyesi Ozan Diren de artan maliyetleri ne çiftçiye ne de sanayiciye yüklemenin doğru olmadığını belirterek, üretici maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini kaydetti.
 
ÜRETİCİ MEMNUN KALMADI
 
Önceki dönemde 80 kuruş olan sütün litresi dünkü ihalede 90 kuruşa çıktı. Tüm Süt Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği Başkanı Adnan Yıldız, “Artan yem maliyetleri nedeniyle üretimi ne kadar devam ettirebiliriz, bilmiyoruz” derken Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Ali Koyuncu da “En az 1 TL olması gerekirdi. Artık desteklerin artırılmasını isteyeceğiz” diye konuştu.
 
HABERTÜRK