"Tazminat görüşmeleri önümüzdeki günlerde"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Gine Dışişleri Bakanı Lounceny Fall ile Hilton Otel'de bir araya geldi.

Tazminat görüşmeleri önümüzdeki günlerde
05 Nisan 2013 Cuma 18:14 tarihinde eklendi.

 

İkili basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından kameraların karşısına geçti. Davutoğlu, iki ülke arasında bu yıl içerisinde karşılıklı olarak büyükelçiliklerin açıldığını aktararak, "İlişkilerimizin ulaştığı seviye bakımından son derece sevindiricidir.

İkili ilişkilerimizi gözden geçirdik, önemli kararlar aldık" dedi. Türkiye ile Gine arasında planlanan ekonomik işbirlikleri için gerekli hukuki düzenlemelerin 5-6 ay içinde tamamlanacağını belirten Davutoğlu, Türkiye'nin Batı Afrika'daki hedefleri için şunları söyledi: Yeni alanlara, coğrafyalara açılma konusundaki en önemli çalışmalarımız Afrika'da yapılıyor. Son 3 yıl içinde 22 yeni büyükelçilik açıldı ve sayı 34'e çıktı. Bu büyükelçiliklerin önemli bir kısmı da Batı Afrika'da
 
EN ÖNEMLİ GÜNDEM MADDESİ ORTADOĞU BARIŞ SÜRECİ 
 
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin haftasonu Türkiye'ye yapacağı ziyaret sorulunca, Davutoğlu, "Mart ayının ilk günlerinde Sayın Kerry, ülkemizi ziyaret etmişti. Bu, Sayın Kerry'nin yurtdışına yaptığı ilk ziyaret ve programı içinde yer almıştı. Daha sonra Sayın Obama'yla Sayın Kerry'nin yine bölgeye ziyaretleri oldu ve tabi telefon görüşmelerimiz yoğun olarak devam etti.

Sayın Kerry, tekrar bölge turuna çıkmadan önce bazı konuların bizimle istişare edilmesinin faydalı olacağıı düşündü ve bunu telefonda payaştık. Telefonda istişaremiz sürerken, yüz yüze görüşerek, daha detaylı bir istişarede bulunma ihtiyacı ortaya çıktı. Herhangi bir konu sınırlaması yok. Tek bir konu için geliniyor değil. Ama en önemli gündem maddeleri arasında özellikle Ortadoğu barış süreci ve bu süreçte Türkiye'nin yapacağı katkılar var. Kerry'nin ve Sayın Obama'nın Filistin ziyareti sonrasında, ben de Filistin Devlet Başkanı'yla bir görüşme gerçekleştirmiştim Katar'da.

Bu bağlamda zaten Hamas liderliğiyle de temaslarımız sürüyor. Bu bağlamda bir değerlendirme yapacağız Ortadoğu barış süreci için. Bunun dışında Suriye'de Mart ayı son 3 yılın en kanlı ayı oldu. Bu çerçevede mutlaka Suriye'yi detaylı oarak konuşacağız. Uluslararası toplumun Suriye konusundaki ataleti ve acziyeti, gerçekten uluslararası sisteme olan güveni her gün yıpratıyor, sarsıyor. ABD de, bir küresel aktör olarak bu konuda özel sorumlulukları olan bir ülke.

Türkiye'nin de komşu olarak özel sorumlulukları var. Suriye'yi detaylı olarak konuşacağız. Kıbrıs'ta son dönemde yaşanan gelişmeler ve yeni bir müzakere sürecinin başlaması konusunu ele alacağız. Irak konusunu ve diğer İran nükleer programı, ilgil bütün konular da ele alınacaktır. Ama esas itibariyle bu konular öne çıkacak" dedi.
 
"TAZMİNAT GÖRÜŞMELERİ ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE"
 
Davutoğlu, İsrail'le yaşanan sürecin sorulması üzerine de, "O 3 şartın birisi özür gerçekleşti ama tazminatla ilgili taahhütte bulunuldu, tazminatla ilgili görüşmeler olacak. Ambargonun kaldırılması konusu da bizim sürekli takip ettiğimiz, gözlediğimiz bir husus. Dolayısıyla İsrail ile Türkiye arasında özellikle tazminat bağlamında önümüzdeki hafta, günler içinde bazı görüşmeler yapılacak" diye konuştu. 
 
Lounceny Fall da, en son 30 yıl önce Türkiye'ye geldiğini belirterek, "İki ülke arasındaki işbirliğine bir ivme kazandırılmasını istiyoruz. Gine'deki Türk okulunun Gine halkı tarafından çok sevildiğini de belirtmek isterim. İşbirliği ve uluslararası konularda çok yakın vizyonlara sahibiz. Türkiye'nin yürüttüğü iddialı dış politikayı destekliyoruz" dedi.

DHA