Terörle mücadeleye 'Uçan Kale'

TSK için 'Uçan Kale' olarak adlandırılan Chinook tipi çift pervaneli 60 kişilik helikopterler alınıyor

Terörle mücadeleye Uçan Kale
27 Temmuz 2011 Çarşamba 15:43 tarihinde eklendi, 6.931 kez okundu.

 

Türk Silahlı Kuvvetleri için ‘’Uçan Kale’’ olarak adlandırılan CH 47-S  Chinook tipi, çift pervaneli ağır yük helikopterleri alınıyor.  

ABD Kongresi'nden onay çıkması sonrası iki taraf arasındaki görüşmeler de tamamlandı. İlk etapta alınacak 6 adet helikopter, Kara Kuvvetleri ve Özel Kuvvetler bünyesinde hizmet verecek.  Helikopter sayısı ilerde 14’e çıkarılacak.
 
60 kişi taşıma kapasitesi olan ağır yük helikopterleri tank, top gibi ağır muharebe araçlarını da taşıyabiliyor. Bugüne kadar 1180 adet üretilen  Chinook helikopterler, halen 16 ülke tarafından askeri ve sivil amaçlar için kullanılıyor. Türkiye 2007’den bu yana  Chinook helikopterlerden satın almak için görüşme yapıyordu.

315 KİLOMETRE SÜRAT
 
Chinook'lar yük helikopterleri arasında efsanevi bir yere sahip bulunuyor.  ABD ordusu için ilk kez 1962'de üretilen çift pervaneli helikopterler, her türlü iklim ve şartta, savaşta ve afette önemli hizmetler verdi.   ABD bu helikopterlerin yeni versiyonlarını, 2040 yılına kadar üretme kararı almıştı.
 
Boeing firması tarafından üretilen çift motorlu ve çift pervaneli bu helikopterler, saatte 315 kilometre hız yapabiliyor.  Chinook’lar sayesinde artık karadan asker sevkiyatı da ve bu aşamada yaşaman mayın olayları da büyük ölçüde engellenmiş olacak. Terör olaylarına müdahalede de 60 kişilik birlikler, bu helikopterler aracılığıyla olay yerine kısa sürede intikal edebilecek.

Gazeteport