Töre cinayetlerine yeniden indirim

Namus gerekçesiyle işlenen tüm cinayetleri töre cinayeti sayan ve sanıklara haksız tahrik indirimi yapmayan Yargıtay, nişanlısı ile telefonda konuşan kişiyi öldüren sanığa verilen cezayı bozdu

Töre cinayetlerine yeniden indirim
16 Haziran 2011 Perşembe 10:11 tarihinde eklendi, 1.929 kez okundu.

 

Uzun süredir namus gerekçesiyle işlenen tüm cinayetleri töre cinayeti kapsamına sokarak, sanıklara verilen cezada haksız tahrik indirimi yapmayan Yargıtay, eskiye döndü. Yargıtay Ceza Genel Kurulu, büyük eleştirilere neden olan, “Bir cinayetin töre cinayeti sayılması için aile meclisi kararı gerekir” içtihadına geri dönerek, nişanlısı ile telefonda konuşan kişiyi öldüren sanığa verilen ağırlaştırılmış müebbet cezasını bozdu.
 
Müebbetten 12 yıla
Yargıtay’ın bu yorumuna göre sanığa sadece 12 ila 18 yıl arasında bir ceza verilebilecek. İçtihada göre, namusunu gerekçe göstererek cinayet işleyen ve bunu ailesinin baskısıyla değil, kendi iradesiyle yaptığını söyleyen her sanık, düşük cezalar alacak. Yargıtay, bununla da kalmayarak, yepyeni bir tartışma başlattı. Kararda, namus cinayetlerinin, töre cinayetlerinden farklı olarak bir bölgeye has olmadığı vurgulanarak, örtülü biçimde töre cinayetlerinin etnik temelli olduğu yorumu yapıldı.
 
2005’te yürürlüğe giren yeni TCK’da, töre cinayetlerinin engellenmesi için çarpıcı bir düzenleme yapıldı. TCK’da, töre saikiyle öldürme eyleminin gerçekleşmesi halinde, sanığın cezasında haksız tahrik indirimi yapılmayacağı düzenlendi. Kadın örgütlerinin, tüm namus cinayetlerinin bu kapsama alınması yönündeki ısrarı ise sonuç vermedi.
 
Yargıtay’dan geri adım
Kadın örgütlerinin beklentisini Yargıtay, içtihat geliştirerek karşıladı. Mahkemeler, bir cinayetin töre nedeniyle mi namus nedeniyle mi işlendiğini belirlemek için “aile meclisi kararı olup olmadığını” aramaya başladı. Yargıtay 1. Ceza Dairesi ise sanıkların cezasında indirim yapmadı. Ancak, Yargıtay, bu uygulamadan geri döndü.
 
Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Yargıtay Başsavcılığı’nın tartışma yaratacak itirazı üzerine önüne gelen dosyada, nişanlısı ile telefonlaşan kişiyi öldüren sanığa töre cinayetinden verilen ağırlaştırılmış müebbet hapsin bozulması gerektiğine karar verdi.
 

Milliyet