TSK, Suriye'nin hava durumunu istedi

Türk Silahlı Kuvvetleri , Suriye’de gelişen son olayların ardından topçu birliklerine destek için meteorolojiden Suriye’nin tamamının hava durumu bilgilerini istedi.

TSK, Suriyenin hava durumunu istedi
30 Temmuz 2012 Pazartesi 11:50 tarihinde eklendi, 1.623 kez okundu.

 

İlk aşamada Güneydoğu Anadolu ve Kuzey Irak operasyon bölgesini kapsayacak şekilde üç yıl önce başlayan uygulama, son olaylardan sonra Balkanlardan Hazar Denizi’ne, Karadeniz’den Suriye ve Irak’ı kapsayacak şekilde genişletildi.
 
Türk Silahlı Kuvvetleri’nde, top ve füze atışları için ihtiyaç duyulan meteorolojik veriler TOMES (Topçu Meteoroloji Sistemi) sistemleri ile elde ediliyordu. TOMES sistemi ile verilerin elde edilmesi sırasında karşılaşılan zorlu arazi şartları, uzun menzilli füzelerin ihtiyaç duyduğu yüksek irtifa bilgilerinin elde edilememesi, yüksek maliyet, zaman ve gözlemlerin temsil ettiği alan gibi kısıtlamalar sonucunda farklı arayışlara girildi.
 
Hava koşulları top atışını etkiliyor
 
Topçu atışlarının isabet başarısını yüzde 67 oranında etkileyen meteorolojik koşullar nedeniyle de TSK ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü arasında işbirliği protokolü imzalandı. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun da yakından takip ettiği ve üç yıl önce imzalanan protokolün kapsamı son olaylardan sonra genişletildi. İlk aşamada Güneydoğu Anadolu ve Kuzey Irak operasyon bölgesini kapsayacak şekilde başlayan uygulama, son olaylardan sonra artık Balkanlardan Hazar Denizi’ne, Karadeniz’den Suriye ve Irak’a kadar uzanıyor.
 
Gizli web sitesi kuruldu
 
Sadece TSK’nın meteorolojik bilgileri görebileceği bir web sitesi de kuruldu. Bu sistem ile örneğin Hakkari’de bir topçu birliği nereyi hedef alıyorsa o noktanın 36 saate kadar meteorolojik raporlarını anında görebiliyor. Son teknoloji kullanılarak üretilen raporlar günde 4 defa güncelleniyor.
 
2 saniyede tamam
 
TOMES sistemi yıllık iki milyon TL maliyet getirirken, meteorolojinin sistemi sıfır maliyet ile çalışıyor. TOMES’de rapor oluşturma süresi bir saati bulurken, bu süre meteorolojide 1-2 saniyeye düşüyor. Veri Alınabilen Maksimum Yükseklik TOMES’de 5 kilometre iken meteorolojide bu rakam 40 kilometreye çıkıyor. Etki alanı TOMES’de 15 kilometre iken meteoroloji, Balkanlardan Hazar Denizi’ne, Karadeniz’den Suriye ve Irak’ı kapsayan tüm alanlarda (Deniz alanları dahil) bilgi verebiliyor.