TÜBİTAK'tan dev işbirliği

TÜBİTAK ile Avrupa Birliği'nin bilim ve teknoloji araştırma merkezlerini kapsayan en önemli yapısı Ortak Araştırma Merkezi (JRC) arasındaki işbirliği anlaşması imzalandı.

TÜBİTAKtan dev işbirliği
28 Şubat 2013 Perşembe 14:24 tarihinde eklendi.

 

Crown Plaza'da düzenlenen Avrupa Ortak Araştırma Merkezi (JRC) TÜBİTAK İşbirliği Konferansı'nda açılış konuşmasını yapan JRC Başkan Yardımcısı Vladimír Sucha, TÜBİTAK ile ikinci mütebakat zaptını imzaladıklarını belirterek, bu işbirliğinden memnun olduklarını ifade etti. Sucha, "Biz TÜBİTAK ile çalışmaktan gurur duyuyoruz. İşbirliğini geleceğe doğru uzatıyoruz" dedi.
 
TÜBİTAK BAŞKANI ALTUNBAŞAK JRC'NİN ÖNEMİNE DEĞİNDİ
 
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak ise Türkiye'de son 10 yılda hızlı bir şekilde büyüdüğünü belirterek, Gayrisafi Milli Hasıla'nın yüzde 1'inin AR-GE yatırımlarına ayrıldığını, 10 yıl önce bu rakamın 0,5 olduğunu belirtti. JRC'nin Avrupa Birliği için kritik alanlarda araştırma yapan enstitüleri bünyesinde barındıran önemli bir yapı olduğunu belirten Altunbaşak, TÜBİTAK ile JRC işbirliğinin ilk 2007 yılında imzalandığını, 5 yıllığına yapıldığını, şimdiki imza töreniyle de anlaşmanın 5 yıllığına yenilendiğini anlattı. JRC'nin önemine değinen Altunbaşak, "JRC bünyelerinde en yetkin bilim insanları ve teknolojileri barındırıyorlar. Bu sebeple de, doktora ve doktora sonrası araştırmalarını yürüten genç bilim insanlarımız başta olmak üzere, araştırmacılarımızın JRC merkezlerinde kazanacakları deneyim hem kişisel gelişimleri hem de ülkemize katma değeri açısından oldukça önemli. İkinci olarak, JRC enstitüleri Avrupa Birliği için kritik olan, sosyo-ekonomik katma değeri yüksek alanlarda araştırmalar yürütüyor. Sağlık gibi, çevre gibi, enerji ve güvenlik gibi... Bildiğiniz gibi enerji, su, gıda ve savunma alanları 2011-2016 yıllarını kapsayan bilim, teknoloji ve yenilik stratejisinde ivme kazanmamız gereken alanlar olarak belirlendi. Dolayısıyla, bu alanlarda kurulan işbirlikleri, kazanılan tecrübe ve geliştirilen teknolojiler bizler için ekstra önemli. JRC-Türkiye ilişkisini önemli kılan bir diğer nokta da uluslararası boyut. 2011-2016 ulusal stratejimizde yer alan hedeflerden biri de uluslararası işbirliklerinin geliştirilmesiyidi. Dünyanın dört bir yanındaki araştırma enstitüleri ve üniversitelerde farklı farklı alanlarda bilgi, teknoloji ve deneyim havuzları oluşuyor. Ve ülkeler, teknoloji ve insan kaynağının transferi ile bu bilgi ve teknolojileri toplumlarımız için katma değeri en yüksek olacak şekilde kullanmanın yollarını arıyor. JRC-TÜBİTAK işbirliği de işte tam da bu noktada, yani teknoloji ve insan kaynağı transferi noktasında özel önem kazanıyor" ifadelerini kullandı.
 
"JRC ENSTİTÜLERİNDE 45 TÜRK ARAŞTIRMACI GÖREV YAPTI"
 
Altunbaşak, şu ana kadar JRC enstitülerinde 45 Türk araştırmacının görev yaptığını, 9 kurumsal işbirliği ve 18 AB Çerçeve Programı projesinde ortaklık kurulduğunu ifade etti. Altunbaşak, radyoaktif kirlenme seviyelerinin izlenmesi, çiftlik hayvanlarında görülen hastalıkların izlenmesi, deprem araştırmalarına yönelik çalışmalar, demir yolları ile toplu taşıma güvenliğine yönelik çalışma, orman yangınları ve Akdeniz'de kirliliği azaltma gibi JRC ile yaptıkları ortak projelere örnekler verdi.
 
ANLAŞMA İMZALANDI
 
Konuşmaların ardından TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak ve JRC Başkan Yardımcısı Vladimír Sucha işbirliği anlaşmasını imzaladı. TÜBİTAK-JRC arasındaki anlaşmayla 2012-2017 yılları arasında Türk araştırmacılar, AB Ortak Araştırma Merkezi bünyesindeki araştırma enstitülerinde geçici olarak çalışabilecek ve doktora ile doktora sonrası araştırmalarını yürütebilecek. JRC-TÜBİTAK Özel Bursiyerlik Programı ile TÜBİTAK araştırmacının yaşam giderlerini karşılarken, JRC ise enstitülerinden yararlanma imkanı sağlıyor.

DHA