"Türkiye Erdoğan'ı alkışlıyor"

Devlet kurumlarında baş örtüsü yasağının kaldırılması Türkiye gündemini olduğu kadar dünya gündemini de meşgul etti.

Türkiye Erdoğanı alkışlıyor
09 Ekim 2013 Çarşamba 20:29 tarihinde eklendi.
İngiliz Financial Times gazetesi, ‘Türkiye Erdoğan’ın türban yasağını kolaylaştırmasını alkışlıyor’ başlığını kullandığı haberinde Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkıntılarından kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nde ilk defa kadınların polis memurluğu, hakimlik ve savcılık meslekleri dışında kesin olarak türban takma haklarının olduğuna vurgu yaptı.
 
Gazetenin İstanbul muhabiri Daniel Dombey’in kaleme aldığı yazıda, bazı laiklerin Erdoğan’ın toplumu, daha İslami bir yola doğru götürdüğü için suçlamaya devam ettikleri ifade edilirken bunda en öne çıkan şikayetin İstanbul ve daha sonra diğer kentlere yayılan geniş kitlesel protestolar olduğunu aktardı.
 
Telegraph: Devlet sivil hizmette türban yasağını kaldırdı
 
Telegraph gazetesi de haberinde,’ İslami kökenli hükümetin Başbakanı Erdoğan tarafından açıklanan reformlar kapsamında onlarca yıldır süre gelen türban yasağı kaldırıldı’ ifadelerini kullandı.
 
‘Kadın memurlar artık erkek meslektaşları sakal bırakabilirken onlar da türban takabilecekler’ diye yazan gazete, bu yasakların Türkiye’nin ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’ün tarafından getirildiğine vurgu yaptı. 
 
Gazete son olarak ana muhalefet partisinin söz konusu yasayı laiklik rejiminin ihlali olduğu eleştirisini aktardı.
 
New York Times: Türkiye devlet dairelerinde baş örtüsü yasağını kaldırdı
 
Amerika’da yayınlanan New York Times gazetesi, baş örtüsü yasağının Türkiye’deki en duygusal yasak konularından biri olduğunu yazarak bu yasağın ülkeyi uzun zamandır ikiye böldüğünü yazdı. 
 
Gazete, bazı laiklerin Başbakan Erdoğan’ın baş örtüsü yasağını kaldırmasında demokratik bir açılım yapmaktan çok hükümetin İslami gündemi getirmeye çalıştığı düşündüklerini aktarararak son aylarda AKP hükümetinin Avrupa ve Amerika’da onlarca gazeteciyi cezaevinde tuttuğu gerekçesiyle eleştirildiğini hatırlattı.
 
‘Kadınların kıyafetleri hala tartışma konusu’
 
Baş örtüsü yasağının kaldırılmasına karşın Türkiye’de kadınların kıyafetlerinin hala tartışma konusu olduğunu yazan New York Times, AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik’in bir televizyon programı sunucusunun kıyafetini aşırı dekolte bularak eleştirmesinin ardından sunucunun işine son verildiğini aktardı. 
 
Wall Street Journal: Türkiye devlet kurumlarında başörtüsü yasağını kaldırdı
 
Devlet dairelerinde baş örtüsünün kaldırılmasını ‘dönüm noktası bir yasa’ olarak yorumlayan Wall Street Journal gazetesi, bu yasağın onlarca yıl muhafazakarlarla laik düzen arasında tartışmaya yol açtığını ifade etti. 
 
Gazete, baş örtüsünün kamu yaşamındaki rolünün onlarca yıl Türkiye’nin ideolojik bölünmüşlüğünün bir mihenk taşı olduğu yorumunu yaptı.

DHA