Türkiye KDP 49 yıl sonra yeniden kuruldu

Türkiye'de 1965 yılında kurulan ancak genel başkanının suikast sonucu öldürülmesi üzerine faaliyetlerine son verilen Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi(TKDP) 49 yıl aradan sonra yeniden kuruldu.

Türkiye KDP 49 yıl sonra yeniden kuruldu
19 Ocak 2014 Pazar 18:27 tarihinde eklendi.

Önümüzdeki günlerde partiye dönüşecek olan Kürt Demokratlar Platformu'nu(KDP) faili meçhul cinayete kurban giden Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi Genel Başkanı Faik Bucak'ın oğlu Sertaç Bucak, çok sayıda Kürt siyasetçiyle birlikte kurdu.

Diyarbakır'da merkezi büronun açılışı düzenlenen programla yapıldı. Çok sayıda Kürt siyasetçi, parti ve grupların da katıldığı açılışta konuşan Kürt Demokratlar Platformu Genel Başkanı Sertaç Bucak, "Kürtler arasında merkezi bir parti olmayı amaçlıyoruz. Demokrat bir partiyiz, ideolojik bir parti değiliz, olmayacağız. Bütün Kürtlerin en geniş kesimlerini Kürt hak ve taleplerini yerine getirilmesi için parti olarak çalışacağız, bunu örgütlemeye çalışacağız." dedi.

Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki Liluz Otel'de Kürt Demokratlar Platformu'nun (KDP) Türkiye merkez bürosunun açılışı nedeniyle kokteyl verildi. Programa HÜDA-PAR, AKP, Azadi, DDKD, Rizgari gibi siyasi parti ve grupların yanı sıra Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile Suriye'deki Kürt bölgesi Rojava çok sayıda siyasetçi ve milletvekili, yazar ve aydın katıldı. Programda konuşma yapan KDP Genel Başkanı Sertaç Bucak, Kürt Demokratik Platformu merkezi bürosunu Diyarbakır'da açmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

"TEMEL AMACIMIZ TÜRKİYE'NİN DEMOKRATİKLEŞMESİ"

Türkiye'de 1965 yılında Diyarbakır'da meşru bir zeminde ve o zaman ki koşullarda Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi'nin kurulduğunu hatırlatan Bucak, "Biz içinde bulunduğumuz dönemde artık yasal olarak partinin kurulması gerektiğine inanıyoruz. Bu çalışmalarımıza başlamak için bugün büromuzu açtık." dedi.

Kürt sorununun çözümüne parti olarak nasıl bakıldığı sorusu üzerine Bucak, şöyle konuştu: "Öncelikle Türkiye eşitlik sorunun çözümlenmesi lazım. Kürtlerin de Türk halkı ve diğer halklar gibi eşit ve özgür olması lazım bu ülkede. Biz kendi bölgemizde iktidar olmak istiyoruz. Bizim temel amacımız Türkiye'de demokratikleşmenin olmasıdır. İleride barışçıl ve siyasal bir mücadele sonucu biz Kürtlerin kendilerini yönetme biçimini o zaman tartışırız, ama özetle Kürtler kendi kendilerini yönetmelidir."

"İDEOLOJİK BİR PARTİ OLMAYACAĞIZ, SİLAH DÖNEMİ KAPANDI"

Diğer Kürt partilerinden farklı olarak Kürt hareketinin çoğulcu olmasını sağlayacaklarını anlatan Bucak, "Birden fazla partinin olması Kürtlerin seçenek hakkını meydana çıkarır. BDP'den farkımız bir ideoloji partisi değiliz. Merkez ve demokrat bir parti olacağız. Toplumun bütün kesimlerini kucaklayabilecek bir programa sahip olacağız. En önemli farkımız da bu olacak." diye belirtti.

Toplumda farklı düşünceler, renklilik ve demokratik bir ortam oluşmuşsa o halkın o toplumun ve devletin gelişmesini sağladığını anlatan Bucak şunları söyledi: "Dünya artık değişti, biliyoruz ki artık silahlı mücadele dönemi bitmiştir. Zaman demokrasi zamanıdır. Kürtler barışçıl ve siyasi yollarla çalışmalarımızı eşit bir şekilde yapabiliriz. Bu politikamız olacak.

Ülkemizde demokratik bir parti kurmak istedik. Bunun için de çalışmaları tamamladık. Soruyorlar çok sayıda parti var, olsun çok partinin olduğu yerde demokrasi vardır. Ancak şu çok önemli; Kürt halkının merkezi, demokrat bir Kürt partisine ihtiyacı vardı.

Biz istiyoruz bütün Kürtler, görüşü, inancı ne olursa olsun hepsini kucaklasın ve Kürtler kazansın. Bu bizim amacımızdır." Bucak, önümüzdeki günlerde Mersin ve Cizre'de büro açacaklarını belirterek, genel seçimlere kadar Türkiye'nin her yerinde olmayı hedeflediklerini dile getirdi.


CİHAN