Türkiye’nin biyolojik çeşitlilik envanteri çıkartılıyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından, Türkiye’nin biyolojik çeşitliliğinin belirlenmesi amacıyla 'Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi' başlatıldı.

Türkiyenin biyolojik çeşitlilik envanteri çıkartılıyor
27 Kasım 2014 Perşembe 10:47 tarihinde eklendi.

    Orman ve Su İşleri Bakanlığı II. Bölge Müdürlüğü Bursa İl Şube Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre proje kapsamında Bursa’nın da biyolojik çeşitlilik envanteri çıkartılacak. 'Bursa İli Karasal ve İç Su Ekosistemleri Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme İşi', ÇEDFEM Mühendislik Hizmetleri tarafından gerçekleştirilecek. Bursa’nın tamamını kapsayan çalışmalar, Aralık sonuna kadar devam edecek.

    Bursa'nın biyo çeşitliliğini oluşturan habitat ve türler hakkında proje kapsamında elde edilen verilerin ilgili paydaşlara aktarılması amacıyla çalıştay düzenlendi. Çalıştaya, Vali Yardımcısı Eyüp Sabri Kartal, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Biyolojik Çeşitlilik Daire Başkanı Ayhan Çağatay, Bölge Müdürü Yahya Güngör, Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Biyolojik Çeşitlilik Daire Başkanlığı’ndan uzmanlar, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

    "BURSA TEHLİKE ALTINDAKİ 59 TÜRE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR"

    Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Gönül Kaynak, Bursa’nın bin 298 tür ve 70 alt tür olmak üzere toplam bin 368 damarlı bitki taksonunun tespit edildiğini söyledi. Bunlardan 190’ının endemik olduğunu ve Bursa’nın, Avrupa ölçeğinde tehlike altında bulunan 59 türe ev sahipliği yaptığını ifade etti.

    "206 KUŞ TÜRÜ VAR"

    Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. İsmail Hakkı Uğurtaş ise 'Bursa’nın Yayılış Gösteren Amfibiler ve Sürüngenler' başlıklı sunumunda, proje kapsamında 3 kaplumbağa, 14 kertenkele ve 13 yılan olmak üzere toplam 30 sürüngen türünün saptandığını bildirdi. Bursa’da iç sularda 36 balık türünün yayılış gösterdiğini ifade edildi. Ayrıca, 48 memeli türü ile 270 kuş türünden 206’sına Bursa’nın ev sahipliği yaptığı belirtildi.


CİHAN