Türkiye'nin en yüksek barajı olacak

Artvin'in Yusufeli İlçesi'nde Çoruh Nehri üzerinde inşa edilecek Yusufeli Barajı'nın temel atma töreninde, Ak Parti Meclis Grubu toplantı salonuna canlı bağlantı yapıldı.

Türkiyenin en yüksek barajı olacak
26 Şubat 2013 Salı 16:30 tarihinde eklendi, 1.310 kez okundu.

 

Türkiye'nin en yüksek, dünyanın 3'üncü en yüksek çift eğirikli beton kemer barajı olma özelliğini taşıyan ve daha önce 'Yusufeli Recep Tayyip Erdoğan Barajı' adı verilmesi kararlaştırılan barajın adı, önceki gün değiştirildi ve daha önce hazırlanan davetiyeler ve afişler toplatıldı. 'Yusufeli Barajı' adıyla bastırılan yeni davetiyeler dağıtıldı.
 
Yusufeli İlçesi'nde, karakucak güreşlerinin yapıldığı alanda düzenlenen temel atma törenine Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Artvin Valisi Necmettin Kalkan, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Akif Özkaldı ile vatandaşlar katıldı. Bakanlar tören alanına girişte vatandaşların sevgi gösterileri ile karşılandı. Ak Parti Yusufeli Kadın Kolları ile Gençlik Kolları üyeleri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için 'Yeni yaşınız kutlu olsun' pankartı açtı.
 
KADİR TOPBAŞ: TARİHE TANIKLIK EDİYORUZ
 
Törende konuşan İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Yusufeli'nde tarihe iz düşüldüğünü belirterek, "Tarihe tanıklık ediyoruz. Baraj inşaatı ile birlikte buraya sosyal değişim gelecek. Plansız yaşam alanından doğru bir yaşam alanına geçilecek. Türkiye'ye model olacak yeni bir Yusufeli kurulacak. Baraj gölleri ile ekoloji değişecek. Bu güzel coğrafyadaki baraj gölleri yeni bir atmosfer oluşturacak. Yeniden oluşacak bu coğrafyanın dünyada farklı yankılar bulmasını arzu ediyorum" dedi.
 
FARUK ÇELİK: SU AKSIN TÜRK BAKSIN ANLAYIŞI DOĞRU DEĞİL
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de, insanın çok ama insanlığın kıt olduğu günümüzde Yusufeli'nin arazisi kıt ama insanlığı bol olan bir yer olduğunu vurguladı. Çelik, şöyle konuştu:
 
"Yusufeli için tarihi bir gün. Çoruh nehrine bir gerdanlık daha takılıyor. Türkiye cılız bir ülke değil, gürbüz ve güçlü bir ülke. Sanayisi gelişiyor, enerjiye ihtiyacı var. Sular aksın Türk baksın anlayışı doğru değil. Onun için bu gerdanlar yapılmalı. Bu açıdan sevinçliyiz. Ama hüzünlüyüz. Bu topraklarda hatıralarımız var. Çocukluğumuz bu topraklarda geçti. Bu topraklarda onlarca yüzlerce değerli kardeşimiz yetişti. Şehrimizin su altında kalması hüzün oluşturuyor. Ama Yusufeli halkının farkı şudur; ülke menfaatleri ile benim menfaatlerim yan yana konunca ay- yıldızın menfaatini öne tutan bir halkız biz. Onun için hüznümüz sevince dönüşüyor."
 
EROĞLU: BARAJ VE HES'LER ZARURİ İHTİYAÇTAN KAYNAKLANIYOR
 
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da Yusufeli'ne 555 milyon liralık yeni 20 yatırım müjdesi ile geldiğini söyledi. Eroğlu ve şöyle konuştu:
 
"Dünyaya örnek olacak yeni bir Yusufeli'ni inşa etmek bizim boynumuzun borcu olacak. Barajlar ve HES'ler zaruri ihtiyaçtan kaynaklanıyor. Enerjide dışarıya bağımlıyız. Türkiye yılda 66 milyar dolar enerji ithalatı yapıyor. Cari açığın en büyük bir kısmı buradan kaynaklanıyor. Geçmişte su akmış biz bakmışız. Çoruh'da daha önce baraj ve HES yoktu ve çılgınca akıyordu. Çoruh üzerine Muratlı barajı ve HES projesini yaptık. Yusufeli Barajı Türkiye'de ilk, dünyada ise 3'üncü sırada. Yılda 2 milyar kilovat saat elektrik üretilecek. Geçmişte su potansiyelinin sadece yüzde 20'si olan 26 milyar kilovat saati bugün 70 milyar kilovat saate yükselttik. 136 baraj ve HES yaptık. Bakanlığımız bunun dışında 18 milyon hektar alanı suladı. 58 şehre 2060 yılına kadar yetecek su götürdük."
 
AK PARTİ MECLİS GRUBUNA CANLI BAĞLANTI
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Ankara'da, Ak Parti Meclis Grubu toplantısından canlı yayınla Yusufeli'ndeki temel atma törenine bağlandı. Erdoğan, "Yusufeli artık barajın altında kalacak. En uygun yer belirlendi. Deniz manzaralı bir Yusufeli inşa edeceğiz" dedi.
 
Daha sonra müteahhit firmalarla projenin bitirilme süresi konusunda pazarlık yapan Başbakan Erdoğan, yüklenici firmalardan Limak Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir'e, "7 yıl size yakışmaz. Başbakan'ın talebi var. Bunu ne kadar daha geri çekip süratle bitireceğiz?" diye sordu. Süreyi 5 yıl 3 aya indiren Özdemir, "Projeyi 18 Haziran 2018 tarihinde bitirme arzusundayız. Emredin sayın Başbakanım" diye konuştu. Erdoğan da, "O zaman mevsim koşulları iyi olmaz. 29 Mayıs 2018'de, mevsim koşulları baharla Artvin'de bir başka olur. Açılışını tüm çevre düzenlemesiyle bitirelim" dedi. Yapılan pazarlık sonucu Yusufeli Barajı'nın 29 Mayıs 2018 tarihinde bitirilmesi konusunda anlaşma sağlandı.
 
Başbakan Erdoğan'ın 10'dan geriye doğru saymasının ardından projenin temeli Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın butona basmasıyla atıldı.
 
BARAJIN ADI SON ANDA DEĞİŞTİ
 
Bu arada, daha önce 'Yusufeli Recep Tayyip Erdoğan Barajı' adı verileceği açıklanan barajın adı, önceki gün 'Yusufeli Barajı' olarak değiştirildi.
 
Daha önce dağıtılan davetiyeler ile hazırlanan afişler toplatıldı, Yusufeli Barajı adıyla hazırlanan davetiye ve afişler dağıtıldı. Ancak isim değişikliği ile ilgili bir açıklama yapılmadı.
 
YUSUFELİ BARAJI VE HES
 
Artvin'in 90 kilometre güneyinde, Çoruh nehri üzerinde temeli atılan Yusufeli Barajı, Türkiye'nin en yüksek, dünyanın 3'üncü en yüksek çift eğrilikli beton kemer barajı olacak. Baraj, 270 metre yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek gökdelenlerini dahi geride bırakacak, Türkiye'nin en yüksek yapısı özelliğini taşıyacak. Gövdesinde yaklaşık 2.9 milyon metreküp beton kullanılacak olan barajın inşaatında, 150 metrekare büyüklüğünde 45 bin konutun inşasını mümkün kılacak miktarda malzeme kullanılacak. 2.2 milyar metreküp su depolanacak olan barajda 540 megavat kurulu gücündeki hidroelektrik santralinin devreye girmesiyle yılda 1,827 milyar kilovat saat elektrik üretilecek. 486 milyon lira bedelle ihale edilen baraj inşaatını Kolin, Cengiz ve Limak İnşaat firmalarının oluşturduğu iş ortaklığı gerçekleştirecek. Öz kaynakla ve Türk mühendisler tarafından inşa edilecek olan baraj milli ekonomiye yılda 330 milyon lira katkı sağlayacak. Barajın inşa süresi boyunca ortalama bin kişi istihdam edilecek.
 
TÜRKİYE, DÜNYA SIRALAMASINDA 6'DAN 3'E YÜKSELECEK
 
Deriner Barajı ile Avrupa'nın 4, dünyanın 6'ncı en yüksek çift eğrilikli beton kemer barajına sahip Türkiye, Yusufeli Barajı'nın tamamlanmasıyla bu alanda dünya 3'üncülüğüne yükselecek. Dünyanın en yüksek çift eğrilikli beton kemer barajları şöyle:
 
Xiaowan Barajı (Çin) : 292 metre
 
Inguri Barajı (Gürcistan) : 271,5 metre
 
Vajont Barajı (İtalya) : 261,6 metre
 
Mauvoisin Barajı (İsviçre): 250 metre
 
Laxiwa Barajı (Çin) : 250 metre
 
Deriner Barajı (Türkiye) : 249 metre

DHA