"Türkiye'ye güven devam ediyor"

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin makro ekonomik temellerinin sağlam olduğunu belirterek, her şeye rağmen Türkiye'ye güvenin devam ettiğini söyledi.

Türkiyeye güven devam ediyor
05 Ocak 2014 Pazar 18:22 tarihinde eklendi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bir dizi ziyaret ve inceleme için memleketi Batman'a geldi. Tarifeli uçakla Ankara'dan Batman'a gelen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i havalimanında Vali Yılmaz Arslan, AK Parti Batman İl Başkanı Murat Güneştekin ve partililer karşıladı.

Havalimanından beraberindekilerle beraber Sofra Yemek Salonu'na geçen Bakan Şimşek, öğle yemeği sonrasında Batman Mimarlar Odası'nı ziyaret etti. Yeni seçilen Mimarlar Odası Başkanı Muharrem Tüzün ve yeni yönetime hayırlı olsun dileklerinde bulunan Bakan Şimşek, gazetecilere gündemle ilgili açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin makro ekonomik temellerinin sağlam olduğunu ve gelişmelerin bu çerçevede değerlendirilmesi gerektiğini belirten Bakan Şimşek, her şeye rağmen Türkiye'ye güvenin devam ettiğini söyledi. Yatırımcılarla diyalog içerisinde bulunduklarını vurgulayan Şimşek: "Geçtiğimiz hafta telekonferansla Amerika, Avrupa ve Asya'dan 300 yatırımcıyla görüştük.

Kendilerine son gelişmeleri tabi ki bizim perspektifimizden sundum. Ama daha önemlisi Türkiye'de siyasi istikrarın devam ettiğini, makro ekonomik kazanımların, sağlıklı ekonomik politikaların devam ettiğini, dolayısıyla Türkiye'yi eski kaygıların bu anlamda abartılmaması gerektiğini kendileriyle paylaştık. Yani yatırımcılarla diyalog içerisindeyiz.

Her şeye rağmen bence Türkiye'ye güven devam ediyor. Çünkü faizlerde bir miktar yükselme varsa da yine reel faizler oldukça düşük düzeyde, bu aslında bir anlamda Türkiye'ye olan güveni gösteriyor. Ama yine de biz işin bütçe ayağını güçlü tutacağız. Mali disiplin ayağı çok önemli. O noktada önümüzdeki aylarda da inşallah iyi sonuçlar elde edip yani bir seçim yılında dahi mali disiplinin korunacağını, bu anlamda bir kaygıya gerek olmadığını hem ifade ediyoruz hem de uygulamalarımız ile performansımızla bunu ortaya koyuyoruz."

Döviz fiyatlarındaki yükselişle ilgili olarak ise günübirlik hareketlilik üzerinden yorum yapmayı doğru bulmadığını söyleyen Şimşek, "Piyasalar üzerindeki günü birlik hareketler üzerine yorum yapmayı doğru bulmuyorum. Ama eninde sonunda eğer bir ülkenin makro ekonomik değerleri sağlamsa ve uzun vadeli geleceği parlaksa, büyüme potansiyeli yüksekse kısa vadeli iniş çıkışların abartılmaması kanaatindeyim.

Ama tabii ki gerek küresel makro ekonomik şartlardan gerek son dönemde siyasi istikrara yönelik bir takım faaliyetlerden ötürü, tabi ki piyasalarda bir dalgalanma söz konusu, ama eminim taşlar yerine oturacak. Yani zaman zaman ortalık toz duman görünebilir, ama milletimizin desteği ile siyasi istikrar korunacak. Makro ekonomik alanda da yapacağımız reformlarla doğru, sağlıklı makro ekonomik programlarla bu diğer kaygılarında giderileceği kanısındayım." şeklinde konuştu.

KAHVECİ ÇAY PARASINI AZ BULDU

Mimarlar odası ziyaretinin ardından çay ocağında oturan Bakan Şimşek, yanan odun sobasının etrafındaki vatandaşlarla sohbet etti. Çocukluk yıllarında odun sobasının üstünde mercimek pişirildiğini ve kestane yerine yörede çokça bulunan palamut pişirdiklerini hatırlatan Bakan Şimşek eski anılarını tazeledi.

Sohbetin ardından Bakan Şimşek 10 TL çay parası bırakarak kahveden ayrıldı. Çay parasını az bulan kahveci, "Bakan 10 TL çay parası bıraktı. 50 kişi ile beraber geldiler. Bir saat kahveyi işgal ettiler" diyerek tepkisini dile getirdi.


CİHAN