Tutuklu vekiller için yeni taktik

Tutuklulukları nedeniyle yemin ettirilmeyen milletvekillerini Meclis çalışmalarına katabilmek için yol arayan BDP, tutuklu milletvekili Selma Irmak’ın ismini Meclis Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu üyesi olarak TBMM Başkanlığı’na bildirdi.

11 Ekim 2011 Salı 11:14 tarihinde eklendi.

 


 
Meclis protestosunu sona erdirip yemin eden BDP, “tutukluluğu” nedeniyle Meclis’te yemin ettirilmeyen milletvekilleri için de “komisyon formülü”nü devreye soktu.

BDP yönetimi, TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu üyeliği için halen tutuklu olan Şırnak Milletvekili Selma Irmak’ın adını bildirerek bir ilke imza attı. BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, Meclis Başkanlığı’nın tutuklu milletvekillerinin “yemin” sorununu çözmesi için hiçbir adım atmadığına dikkat çekerek “Tutuklu milletvekillerine yemin ettirmeme, yasal değil, idari bir tasarruftur. Bundan sonrasıyla Meclis Başkanlığı uğraşsın” diyerek rest çekti.
 
BDP, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun yanı sıra Meclis’te geç yemin ettikleri için ihtisas komisyonu ve yurtdışı komisyon üyelerini de dün akşam TBMM Başkanlığı’na bildirdi. Cumhuriyet gazetesinin haberine göre BDP, tutuklu milletvekillerinin yemin ettirilerek görevlerine başlatılmaları için ilginç bir yöntem denedi. Tutuklulukları nedeniyle yemin ettirilmeyen ve bu nedenle de maaşları bile “emanette” tutulan milletvekillerini Meclis çalışmalarına katabilmek için 5 tutuklu milletvekilinden Selma Irmak’ın ismini “simgesel” olarak TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu üyesi olarak bildirdi.
 
KAPLAN: MECLİS BAŞKANLIĞI UĞRAŞSIN
Sorularımızı yanıtlayan BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, Selma Irmak’ın “hükümlü” değil, tutuklu milletvekili olduğunu belirterek milletvekili olarak Meclis faaliyetlerini sürdürmesine engel bir durum olmadığını savundu. Kaplan, “Tutuklu milletvekillerinin, yemin ettirilmemelerinin yasal bir dayanağı yoktur. TBMM Başkanlığı ve Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü’nün idari bir tasarrufudur. Şimdiye kadar Meclis Başkanlığı bu sorunu çözmek için bir adım atmamıştır” dedi. Tutuklu milletvekillerinin, cezaevinden Meclis faaliyetlerine katılmalarına engel bir durum olmadığını, soru önergesi verebileceklerini, Meclis’in yasama ve denetim faaliyetlerine imzalarıyla katılabileceklerini kaydeden Kaplan, “Biz Selma Irmak’ın ismini bildirdik. Bundan sonrasıyla sorunu çözmeyen Meclis Başkanlığı uğraşsın” dedi. Meclis Başkanlığı’nın Irmak’ın komisyon üyeliğini geri çevirmesi durumunda ne yapacaklarının sorulması üzerine de Kaplan, “Usul tartışması açacağım. Oradan da bir sonuç alamazsam, Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’na başvurup, kadın üyenize sahip çıkın diyeceğim” diye konuştu.