UNESCO için kanun çıkarılacak

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, UNESCO 'Kültürel İfadelerin Çeşitliliklerinin Korunması ve Gelişti­rilmesi Sözleşmesi'ne' Türkiye'nin taraf olmasına dair kanun tasarısını Meclis Genel Kurulu'nda önümüzdeki günlerde görüşüleceğini açıkladı.

UNESCO için kanun çıkarılacak
18 Kasım 2013 Pazartesi 23:18 tarihinde eklendi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe görüşmeleri kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, Türkiye Yazma Eserler Başkanlığı'nın bütçeleri görüşülmeye başlandı.

Bir sunum yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, kültürel haklar konusunun bugün, dünya kültür kamuoyunun önem verdiği bir haklar alanı olduğunu ifade etti. Türkiye'nin, gelişmiş dünya standartlarında bir demokrasi inşa ederken, kültür alanında da dün­ya kültür kamuoyunun gündemini de yakından takip ederek bu alandaki hukuki ve kurumsal standartlarını yükselttiğini dile getiren Çelik, "Bu çerçevede bir girişimimiz daha sonuç­lanmak üzeredir.

UNESCO 'Kültürel İfadelerin Çeşitliliklerinin Korunması ve Gelişti­rilmesi Sözleşmesi'ne' Türkiye'nin taraf olmasına dair kanun tasarısını Meclis Genel Kurulu'nda önümüzdeki günlerde görüşeceğiz. Sizlerin de katkılarıyla bu yasayı çıkar­dığımızda, kültür politikası alanında saygınlığını artıran, kültürel gücünü sınırlarının ötesine taşıyan bir ülke olarak daha güçlü şekilde yolumuza devam edeceğiz." dedi.

İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi'ne kayıt ettirilmek üze­re dosya hazırlık çalışmalarının da devam ettiğini anlatan Çelik, UNESCO Temsili Listesi'ne 2013 yılında kaydettirilmek üzere "Türk Kahvesi Kültürü ve Geleneği" dosyası hazırlandığını ifade etti.

Kültür değerlerin tanıtmanın bir yolunun da onları UNESCO kutlama ve anma programına dahil ederek, yurt dışı ve yurt içi etkinlikler düzenlemek olduğunu belirten Çelik, "Kültür tarihimizde önemli bir yeri olan Pîrî Reis Dünya Haritası'nın 500. yılı bakanlığımız teklifi ile UNESCO 2013 yılı kutlama programına alınmıştır.

Bu kapsamda; Topkapı Sarayı'nda gerçekleştirilen sergi ve bilimsel etkinliklerin yanı sıra, İstanbul Deniz Müzesi'nde Piri Reis ve Haritaları sergisi açılmıştır. Kitab-ı Bahriye'nin Topkapı kütüphanesindeki 642 numaralı nüshasının inceleme ve tıpkı basımı, Piri Reis Bel­geseli, Piri Reis Dünya Haritası kılavuzu ve eğitim materyallerinin dağıtımları ise yıl sonuna kadar devam edecektir." diye konuştu.


CİHAN