Uşak OSB'ye 100 Bin TL'lik ceza

Periyodik bakımlar nedeniyle 15 gündür arıtma tesisi çalışmayan Uşak Organize Sanayi Bölgesi'ne 100 bin TL ceza kesildi.

Uşak OSBye 100 Bin TLlik ceza
28 Ekim 2013 Pazartesi 20:40 tarihinde eklendi.
 
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın talimatı ile Uşak'a gelen Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar ve beraberindeki heyet Uşak Organize Sanayi Bölgesi Arıtma Tesisi'nde incelemelerde bulundu.

OSB'de kendilerine ulaşan çevre kirliliği ile ilgili şikayetleri değerlendirmek ve çalışmayan arıtma tesisindeki sıkıntıları görmek için Uşak'a geldiklerini ifade eden Birpınar, "Arıtma tesisinin bakıma alındığı, 5 metreküplük kirli suyun deşarj edildiğini gördük.

Bahane olarak 'Biz arıtmayı bakıma aldık' diyorlar. Burada Gediz Nehri'nin kirletilmesi söz konusudur. Biz bakanlık olarak çevreyi bir vantilatör olarak değil, havayı, suyu ve toprağı korumak olarak görüyoruz" dedi.
 
İKİ AYDA 140 BİN LİRA CEZA
 
Sanayicilerin üretim yaparak insanlara iş vereceklerini ama çevreyi de kesinlikle kirletemeyeceklerini vurgulayan Prof. Dr. Birpınar, "Geçen Eylül ayında yaptığımız denetimde Uşak Osb'den aldığımız su numuneleri kötü çıkmış ve 40 bin lira ceza kesmiştik.

Şimdiki durumda da her şey ortada, numune almaya da gerek yok. Kaçak deşarjdan dolayı 100 bin lira ceza yazdık. Bu tip tesislerin bakımları periyodik olarak yapılmalı, üniversitelerden yardım alınmalıdır. 'Biz tesisi bakıma aldık, 15 gün Gediz Nehri'ni kirleteceğiz' gibi bir şey söz konusu olamaz. Tüm Osb'lere şunu söylemek istiyorum.

Avrupa Birliği ülkeleri artık mal alırken çevreci kuruluşları tercih ediyor. Çevreci değilseniz ürünlerinizi dünyaya da ihraç edemezsiniz. Böyle kötü manzaraları görmek istemiyoruz. Denetimlerimiz sürekli devam ediyor, geçen yıl çevreyi kirletenlere 30 milyon TL ceza yazdık" ifadelerini kullandı.
 
KİRLİLİĞE GÖZ YUMULMAYACAK
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın çevre kirliliği yaratan yerleri online olarak izlemeye başladığını hatırlatan Birpınar, "Bu kadar kirli bir havaya sahip Türkiye'de Uşak ve Afyonkarahisar kaldı. Tedbir almak gerekiyor. Akarsularımızın kirletilmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Uşak Denizli ve Afonkarahisar'daki nehirleri ve fabrikaları sürekli denetime alacağız" diye konuştu.
 
BAKIM YAPILSA BİR DERT YAPILMASA AYRI DERT
 
Uşak Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Ali Yıldırım, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün arıtma tesisi periyodik bakımlarına izin vermediğine dikkat çekip, "Bölgemizde arıtma tesisi bakım çalışmalarından dolayı 15 gündür çalışmıyor.

Tüm ekipmanlarımız kullanılmaz hale geldi. Çalışmalar 15 gün daha devam edecek. Tesisin bakımı için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden 2012 yılı Şubat ayından bu yana izin istiyoruz ama izin verilmiyor. Periyodik bakımlar yapılmadığından dolayı arıtma tesisi ekipmanları kullanılmaz hale geldi.

Hem periyodik bakım için gerekli olan izni vermiyorlar, hem de 'Arıtma tesisini kapatırsanız ceza keseriz' diyorlar. Bu nasıl bir uygulama anlamış değiliz. Bakım yapılsa bir dert yapılmasa ayrı dert" diyerek uygulamaya tepki gösterdi.

DHA