Van Gölü'nde korkunç manzara

Van Gölü'ndeki Adır ve Çarpanak adalarında yaşam alanı oluşturan çok sayıda martı telef oldu.

Van Gölünde korkunç manzara
18 Temmuz 2013 Perşembe 13:43 tarihinde eklendi.
YYÜ Yaban Hayatı Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan, balık göçünün ardından ölümlerinin açlık ve sıcak havadan kaynaklandığına dikkat çekerken, Orman ve Su İşleri Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürü Yunus Bakıcı, bu ölümlerin doğal hayatın bir dengesi sonucu olduğunu, korkulacak bir durumun söz konusu olmadığını söyledi.
 
Martılara doğal bir yaşam alanı sunan Adır Adası'nda son zamanlarda artan martı ölümleri, yetkilileri harekete geçirdi. Hava sıcaklıklarını artması ve adadaki martı ölümlerınden kaynaklı pis kokuların gelmesi üzerine Orman ve Su İşleri Doğa Koruma Milli Parklar Şubesi, martı ölülerinin toplanması için adaya 10 kişilik bir ekip gönderdi. Martı ölülerini toplayan ekip, açtıkları çukurlara martıları gömüp, üzerini toprakla kapatıyor. 
 
'DOĞAL HAYATIN DENGESİ'
 
Ölümlerin korkulacak düzeyde olmadığını belirten Orman ve Su İşleri Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürü Bakıcı şunları söyledi:
 
"Ölen martılar kayıt altına alınarak gömülüyor. Şu ana kadar yaptığımız çalışmalarda ölümlerin doğal hayatın bir dengesi sonucu olduğunu tespit ettik. Yeni ölümlerin yaşanması durumunda ada da tekrar sayım yapılacak. YYÜ ile her an diyalog halindeyiz. Ölümler arttığı takdirde, yemleme çalışması ile martıların yaşaması için müdahalede bulunabiliriz." 
 
'İNCİ KEFALİ GİDİDİNCE AÇ KALDILAR'
 
YYÜ Yaban Hayatı Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç.Dr. Aslan da adaya giderek incelemelerde bulundu. Aslan, inci kefalinin üreme döneminden sonra kıyıları terk etmesi yüzünden martı ölümlerinin yaşandığını söyledi. Aslan, buna bağlı olarak başlayan açlık ve artan sıcak havaların genç martı ölümlerini hızlandırdığını belirterek şu bilgileri verdi:
 
"Adır Adası, Van martısının üreme alanı. Ada sahillerinin temiz olması nedeniyle İnci Kefalı üreme zamanında adanın kıyılarına gelerek burada da ürüyor. Bu dönem içersinde üreyen martılar da bu balıkla besleniyor. Balıkların üremesi tamamlandıktan sonra kıyılardan uzaklaşan balıklar, ya derinlere iniyor yada göç ediyor. Bu göç başlayınca, adada açlık başlıyor. Aç kalan ve kendi avlanamayan genç ve yavru martılar buna bağlı olarak açlıktan ve sıcaklardan ölmeye başlıyor."

DHA