Yargılanacağı gün belli oldu

Eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay'ın da aralarında bulunduğu 11 sanığın ''Ergenekon davası ve soruşturmasını etkilemeye teşebbüs ettikleri'' iddiasıyla 10 ile 26,5 yıl arasında değişen hapis cezaları istemiyle yargılanmasına 21 Mart'ta başlanacak.

Yargılanacağı gün belli oldu
18 Mart 2012 Pazar 11:59 tarihinde eklendi, 1.098 kez okundu.

İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesince Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayında 21 Mart'ta görülmesine başlanacak davanın iddianamesinde, Mehmet Seyfi Oktay'ın ''Ergenekon silahlı terör örgütünün yargı yapılanması ve yargıya müdahale alanında faaliyetler yürüttüğü'' belirtiliyor.

Mevcut soruşturma evrakına göre Oktay'ın, soruşturmaya konu diğer şüphelilerin de faaliyet yürüttükleri örgütün yargı yapılanması içerisindeki hücreden sorumlu konumda olduğu, bu faaliyetlerinin yanı sıra devam eden davalara müdahale, davaların seyrinin değiştirilmesi ve dava takip işlerinden sorumlu bulunduğunun anlaşıldığı belirtilen iddianamede, ele geçirilen delillerden, Oktay'ın şüpheliler Tülay Bekar, Ali Hadi Emre ve Kudbedin Kaya ile birlikte önceden belirlenen örgüt stratejisi doğrultusunda ''Ergenekon silahlı terör örgütü'' davasının görüldüğü dönemin İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı K.Ş'yi etki altına alıp yönlendirdiği öne sürülüyor.


Davalara müdahale girişimleri

Şüphelilerin, söz konusu mahkemenin tahliyelerle ilgili itirazların değerlendirildiği İstanbul 10 ve 14. ağır ceza mahkemelerine yönelik de faaliyetler yürüttüğü kaydedilen iddianamede, bu kapsamda mahkeme başkanları E.C. ve Z.B'nin geçirdikleri adli soruşturmalardan kurtulmaları için Oktay'ın, dönemin HSYK Başkan Vekili K.Ö'den 2 kez randevu aldığı, mahkeme başkanlarının Ankara'ya götürülmesini de şüpheliler Kudbedin Kaya ve Ali Hadi Emre'nin organize ettiği, telefon görüşmelerine göre bu kişilerin soruşturmalardan kurtulmalarının sağlanarak, örgüt amaçları doğrultusunda kararlar vermelerinin sağlanmasının hedeflendiğinin anlaşıldığı anlatılıyor.

Oktay'ın dosyada mevcut birçok görüşmesi ve şüphelinin ikametlerinden ele geçirilen belgelerde, başta hakim ve savcılar olmak üzere birçok adliye personeli alımı için düzenlenen sınavlar ile adliye personellerinin yer değişikliği atamalarıyla ilgili referans notlarının bulunduğu anlatılan iddianamede, yine aynı notlar içerisinde aralarında Yargıtay ve Danıştay gibi yüksek mahkemelerin de bulunduğu birçok mahkemede görülmekte olan çeşitli davalara müdahale edilmesi ile ilgili çok sayıda referans notlarının yazılı olduğunun tespit edildiği kaydediliyor.

İddianamede, Oktay'ın bir dönem Adalet Bakanı olarak kamu görevlisi olduğu, görevinin verdiği yetkiyi kötüye kullanarak, adli camiada yer alan birçok şahsın kişisel verilerini, kişilerin siyasi, felsefi veya dini görüşlerine, ırki kökenlerine ilişkin belgelerini kişisel veri olarak kaydettiği öne sürülüyor.

Duygusal yakınlık iddiası

Sanık Tülay Bekar'ın diğer sanıklar Mehmet Seyfi Oktay, Mehmet Cengiz, Kudbedin Kaya, Ali Hadi Emre, Canfer Balçık, Sefa Altıoğlu ve Hüseyin Yıldırım ile birlikte ''Ergenekon silahlı terör örgütü''nün yargı yapılanması içinde aktif olarak görev aldığı belirtilen iddianamede, toplanan delillerin değerlendirilmesine göre Bekar'ın ''Ergenekon silahlı terör örgütü''nün yargı yapılanması içerisinde, avukat olmasının da verdiği hukuki görünümlü geniş hareket alanıyla aktif olarak görev aldığı kaydediliyor.

İddianamede, Bekar'ın kendisine örgüt tarafından verilen görev gereği, ''Ergenekon'' davasına bakan dönemin İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı K.Ş. ile duygusal yakınlık kurduğu ve bu şekilde ''Ergenekon'' davasını yönlendirmeye çalıştığı, bazı tutuklu sanıkların tahliyesi konusunda girişimde bulunduğu ve başkan K.Ş'yi davadan çekilerek kamuoyu oluşturmak ve yargılamayı yapan heyeti tartışılır hale getirmek için basın açıklaması yapmaya zorladığının belirlendiği anlatılıyor.

Sanıklar arasındaki ilişkinin tamamen örgütün menfaatlerinin korunması amacıyla sürdürüldüğünün anlaşıldığı belirtilen iddianamede, sanıkların ''Ergenekon silahlı terör örgütü'' adına yüksek yargı da dahil birçok hakim ve savcının tayininden terfisine, disiplin cezalarının kaldırılmasına kadar yapılan çalışmalarla, HSYK üyeleriyle birçok hakim ve savcıyı görüştürüp daha sonra da kendilerine bağımlı hale getirip örgüt adına kullanmayı amaçladıklarının anlaşıldığı kaydediliyor.

İddianamede, Seyfi Oktay ile diğer şüpheliler arasında mahkeme başkanı K.Ş'yi etkileme faaliyetleri, bazı sanıkların tahliye edilmesi çalışmaları konusunda yapılan telefon konuşmalarına da yer veriliyor.

Ceza istemleri

Oktay'ın ''silahlı örgüte üye olmak'', ''hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek'', ''yargı görevini yapanı etkilemeye teşebbüs etmek'' ve ''adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs etmek'' suçlarından 10 yıl 9 ay ila 26,5 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede, diğer sanıklar Tülay Bekar, Ali Hadi Emre, Mehmet Cengiz, Kudbedin Kaya, Canfer Balçık ve Hüseyin Yıldırım'ın da ''silahlı örgüte üye olmak'', ''yargı görevini yapanı etkilemeye teşebbüs etmek'' ve ''adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs etmek'' suçlarından 10 ila 22'şer yıl arasında hapis cezasına çarptırılmaları öngörülüyor.

Sefa Altıoğlu, Şehriban Nihan Atasagun, Ali Haberal, Erkan Bülent Haberal'ın, ''Ergenekon silahlı terör örgütü''nün hiyerarşik yapısına dahil olmamakla birlikte, örgüt adına suç işledikleri belirtilen iddianamede, bu şüphelilerin de 10 ila 22'şer yıl arasında hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor.