Yerebatan Sarnıcı kurtuldu

Yerebatan Sarnıcı, her gün üzerinden geçen yüzlerce turist otobüsünün ve diğer araçların baskısından kurtuldu.

Yerebatan Sarnıcı kurtuldu
23 Şubat 2011 Çarşamba 08:22 tarihinde eklendi, 1.916 kez okundu.

 

Yerebatan Caddesi altındaki sarnıcın zarar görmesi üzerine harekete geçen Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi, turist otobüsleri için yeni bir güzergâh belirledi. Sarnıcın bulunduğu cadde ağır araç trafiğine kapatılırken, otobüsler artık Alemdar ve Alayköşkü caddelerini kullanacak. Böylece 532 yılında inşa ettirilen sarnıcın, yoğun trafik yüzünden karşı karşıya bulunduğu çökme tehlikesi ortadan kalkacak. 
 
Her gün tonlarca ağırlığıyla birçok tur otobüsünün duraklarından biri olan Yerebatan Sarnıcı'nın bulunduğu caddenin trafiğe kapatılması, sarnıcın yıkılma tehlikesini ortadan kaldırdı. 
 
Türkiye Rehberler Birliği Başkanı Şerif Yenen, Yerebatan Sarnıcı'nın bulunduğu caddenin ağır araç trafiğine kapatılmasının sevindirici olduğunu söyledi. Kararın uygulanması gerektiğini belirten Yenen, "Gelişmeler sevindirici, gerekli önlemler alındı. Ancak bu caddenin tamamen araç trafiğine kapatılması gerek." diye konuştu. 
 
Tarihî Yarımada'nın araç trafiğine kapatılması, Yerebatan Sarnıcı'nı büyük bir tehlike ile karşı karşıya getirmişti. Sultanahmet ve Civarı Yayalaştırma Projesi kapsamında araç trafiğine kapatılan meydanda, turist otobüsleri için bazı indirme ve bindirme noktaları belirlenmişti. Bu noktalardan en önemlisi Yerebatan Sarnıcı'nın üzerindeki yoldu. Bu ağır trafiğin tarihî yapıya her geçen gün daha da çok zarar verdiğine dikkat çeken Kültür Bakanlığı İstanbul 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, Yerebatan Sarnıcı önündeki yolun ağır trafiğe kapatılması konusunda Büyükşehir'e gerekli uyarılarda bulundu. Kurul tarafından hazırlanan raporda metro ve taşıtlardan dolayı meydana gelen titreşimlerin yapıya verdiği zararın sürekli kontrol edilmesine ve yolun ağır trafiğe kapatılmasına karar verildi