1400 lüks otomobile takip

BMW, Mercedes, Porsche ve Ferrari markalı pek çok otomobil “şüpheli”olarak incelemeye alındı

1400 lüks otomobile takip
14 Ocak 2011 Cuma 15:49 tarihinde eklendi, 1.172 kez okundu.

 

Gümrüklerde son yılların en büyük otomobil yolsuzluğu soruşturması başlatıldı. BMW, Mercedes, Porche ve Ferrari marka 1400 lüks otomobil, ikinci el olduğu halde gümrük kapılarından yeni gibi gösterilerek yurda sokulduğu şüphesiyle mercek altına alındı.
 
Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'ya gelen bir ihbarla başlatılan soruşturmada, geçen yaz aylarında Türkiye'ye sokulan 7 Mercedes otomobilin ikinci el olmasına rağmen gümrük kapılarında sıfırmış gibi gösterildiği belirlendi. Bakan Yazıcı'nın bu şekilde Türkiye'ye sokulan başka otomobil olup olmadığının araştırılması talimatı üzerine inceleme başlatıldı. 2010 yılında durumlarından şüphe duyulan 1400 lüks otomobilin şase ve seri numaralarının, ithal edildikleri ülkelerdeki servis kayıtlarıyla karşılaştırılması kararlaştırıldı.
 
Bu ülkelerden gelecek yanıta göre, Türkiye'nin en büyük otomobil kaçakçılık soruşturmasına başlanacak. Servislerde bakım gördüğü saptanan otomobillerin ikinci el olduğu anlaşılacak. Otomobilleri sıfırmış gibi satın alan müşterilere adli bir işlem yapılmayacak, ancak otomobillere el konulacak. İthalatçılar için ise kaçakçılıktan dava açılacak.
 
Bazı otomobil ithalatçılarının, Avrupa ülkelerinde az kullanılmış otomobilleri, düzenledikleri sahte belgelerle sıfırmış gibi gösterip ithal ettikleri ve bunları müşterilerine yeniymiş gibi pazarladıkları ileri sürüldü.