2 bin kişiye iş imkanı

Turkcell ikinci yarıda 1 milyar lira yatırım yapıp 2 bin kişiyi istihdam edecek

2 bin kişiye iş imkanı
29 Temmuz 2011 Cuma 11:05 tarihinde eklendi, 1.268 kez okundu.

 

Yılın ikinci çeyreğinde Belarus iştirakinin kur farkı gideri ve Rekabet Kurulu’nun cezası için ayrılan karşılık nedeniyle 21.4 milyon TL zarar açıklayan Turkcell’in ilk yarı kârı ise 309 milyon TL oldu. Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, yılın ikinci yarısında 1 milyar TL’lik yatırım yapacaklarını ve 2 bin kişiyi işe alacaklarını söyledi.
 
Turkcell ikinci çeyrekte Belarus iştirakinin kur farkı gideri ve Rekabet Kurulu (RK) cezası için ayırdığı karşılıkla 21.4 milyon lira zarar açıkladı.
 
Şirket, geçen yıl ikinci çeyrekte 422.3 milyon lira net kâr açıklamıştı. Turkcell’in gelirleri 2011’in ilk yarısında 4.4 millyar TL’ye ulaşırken AVFÖK (Amortisman, vergi, faiz öncesi kar) 1.35 milyar TL olarak gerçekleşti. Turkcell’in yılın ilk yarısında net kârı ise 309 milyon TL oldu. 
 
Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, yaptığı değerlendirmede, şirket gelirlerinin büyük bir kısmını oluşturan Türkiye mobil pazarındaki zorlu rekabet şartlarının yılın ikinci yarısında da devam etmesini öngördüklerini, ancak grup bazında hedeflenen büyüme ve kârlılık seviyelerine ulaşacaklarına inandığını söyledi. 
 
Ciliv, ikinci çeyrek sonuçlarının değerlendirildiği toplantıda, “Yılın ikinci yarısında büyümemizin hızlanacağını düşünüyoruz... Bunun temel nedenlerinden biri, yaz döneminde günlerin uzunluğu da dikkate alındığında konuşma sürelerinin uzaması” dedi. 
 
Ciliv, kur zararı yaşadıkları Belarus operasyonlarının ise, ileride Ukrayna’da olduğu gibi pozitife döneceğini düşündüklerini söyledi. 
 
Yılın ilk altı aylık döneminde 518.1 milyon liralık yatırım harcaması yaptıklarını belirten Ciliv, 2011 yılının ikinci yarısında teknoloji ve altyapıya 1 milyar lira yatırım yapmayı ve çağrı merkezlerinde 2 bin kişiye daha istihdam yaratmayı planladıklarını kaydetti.
 
Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler’in verdiği bilgiye göre, 1 milyar liralık söz konusu yatırım tutarı Turkcell’in Türkiye’de ve yurtdışındaki iştiraklerine yönelik altyapı yatırımlarına yönelik olacak. Söz konusu tutar olası satın almaları içermiyor. 
 
Global İletişim’i istiyoruz
 
Turkcell’in iştiraki Superonline’ın Global İletişim’i satın almasına yönelik çalışmaların sürdüğünü belirten Ciliv, “Yıldız Holding’in telekom alanındaki iştiraki Global İletişim ile ciddi görüşmeler içindeyiz. Sonuçlanınca açıklayacağız” dedi. Ciliv, şu anda yurtdışında satın almaya yönelik olarak herhangi bir gelişmenin bulunmadığını söyledi. 
 
Rus Alfa’nın Turkcell’deki hisse oranını artırmasının önünü açan mahkeme kararının Çukurova Grubu tarafından temyize taşınması süreci ile ilgili soru üzerine ise Ciliv, “Çukurova’nın Alfa’nın Turkcell’de hisse artışını temyize götürmesi 1-1.5 yıl alacak bir durum” dedi. 
 
Turkcell’in Rus ortağı Alfa’nın telekom kolu Altimo, Temmuz ayı içinde temyiz mahkemesinin verdiği kararın ardından Turkcell’deki yüzde 13.22 dolaylı payını yüzde 14 daha artırdığını açıklamış, Çukurova Grubu ise mahkeme kararını temyiz edeceğini belirtmişti.
 
Abone kayıp oranı düştü 1 milyon kişi daha katıldı
 
Turkcell’in sonuçlarına göre toplam abone sayısı 30 Haziran itibariyle yıllık yüzde 0.6 artışla 34.1 milyon olurken, ikinci çeyrekte abone kayıp oranı geçen yıla göre yüzde 9.8’den yüzde 6.1’e geriledi. TL bazında bileşik abone başına aylık gelir (ARPU) ikinci çeyrekte yüzde 1 artışla 19.6 TL oldu. Mobil internet gelirleri ise yüzde 50’nin üzerinde arttı. Gelirlerin dağılımına bakıldığında, Turkcell Türkiye’nin gelirleri yatay seyirle 1.98 milyar lira olurken, mobil internet gelirleri yüzde 55.3 artışla 166.3 milyon lira oldu. Grup iştiraklerinin gelire katkısı geçen yılki yüzde 11.4 seviyesinden yüzde 13.3’e yükseldi. Turkcell Superonline’ın gelirleri yüzde 29.4 artışla 104.7 milyon liraya çıktı. Konsolide borç tutarı 30 Haziran itibariyle 3.05 milyar lira olarak belirtilirken, bunun 880.4 milyon lirasının Ukrayna operasyonlarıyla ilgili olduğu ifade edildi. Konsolide borcun 2.15 milyar TL’si değişken faizli olurken, bunun 1.09 milyar TL’lik kısmının vadesi bir yıldan önce dolacak.
 
Öğrencilere tablet bilgisayar projesine teklif verecek
 
Tablet bilgisayar konusunda planlarının da ilerlediğini dile getiren Süreyya Ciliv, yaptıkları işlerde sadece Türkiye pazarı değil dünya pazarında rekabete odaklandıklarını, cep telefonu ve tabletlerde fark yaratılacak alanın yazılım olduğunu, bu nedenle Turkcell Teknoloji’ye yatırım yaptıklarını anlattı. Son 2 senede roaming fiyatlarını ciddi oranda aşağı çektiklerini ve daha uygun fiyatlı ses ve data yurtdışı paketleri sunduklarını kaydeden Ciliv, ilköğretim öğrencilerine tablet bilgisayar projesini takip ettiklerini ve teklif vermeyi planladıklarını söyledi.