25 bin tonluk ihracat

Adana ve Mersin'de çilek yetiştiren Yaltır Tarım Ürünleri Şirketi, üretimin yarısını Rusya, Ukrayna, Romanya, Irak ve İran'a ihraç ediyor.

25 bin tonluk ihracat
03 Nisan 2013 Çarşamba 11:46 tarihinde eklendi, 1.784 kez okundu.

 

Firmanın yönetim kurulu başkanı Mehmet Yaltır, yıllık 300 bin ton çilek üretimi yapılan Türkiye'de çilek ihracatının 20-25 bin ton civarında olduğunu belirtti. Yaltır, "Bu ihracatta ülke ekonomisine yaklaşık 30 milyon dolar giriyor. Bunun dörtte birini firma olarak biz sağlıyoruz. İhracatta en büyük sorunlardan birisi ürünlerdeki ilaç kalıntısı. Bu tür sorunları aşınca çilek ihracatının çok daha ileri noktalara çıkacağını düşünüyoruz" dedi.
 
Adana'da 1986'da 30 dekarlık alanda çilek üretimine başladıklarını anlatan Mehmet Yaltır, o dönemde Türkiye'de yetiştirilen çilek miktarının 50 bin ton civarında olduğunu kaydetti. Aynı süreçte çilek ihracatının da sıfır noktasında olduğunu kaydeden Yaltır, "Firma olarak zamanla çilek üretim alanını 150 dekara çıkarttık. Bu alanda büyümek istiyorduk. Bunun için çilek üretimi açısından iklim şartları ve uygun üretim koşulları nedeniyle 1992'de Mersin'in Silifke İlçesi'nde ekime başladık" diye konuştu.
 
7-8 MİLYON DOLARLIK İHRACAT
 
Adana'da 150, Silifke'deki 700 dekarlık alanda üretim yaptıklarını ve yine Silifke'de 2 bin dönüm dolayında arazide anlaşma yaptıkları çiftçilere sözleşmeli üretim yaptırdıklarını aktaran Mehmet Yaltır, şunları kaydetti:
 
"Özen, bilgi ve deneyim isteyen çilek yetiştirmek kolay değil. Narin bir ürün olan çileğin ihracatı da zor. Çünkü hassas bir tarım ürünü olan çilek, yabancı ülkelere uygun saklanma koşulları ve pazarlama teknikleriyle satılıyor. Ama zor da olsa Rusya, Ukrayna, Romanya gibi Doğu Avrupa ülkeleriyle az da olsa Irak ve İran'a ihracat yapılıyor. Suriye de vardı ama olaylar nedeniyle ihracat durdu. Çilek ihracatından Türkiye ekonomisine yıllık yaklaşık 30 milyon dolar giriyor. Bu ihracatın içinde bizim payımız 7-8 milyon dolar kadar. Ülke olarak çilek ithal etmediğimiz de göz önünde tutulmalı."
 
Firma, yaklaşık 3 bin dönümlük alanda Yalex markası ile yıllık 12 bin ton civarında çilek üretiyor.