Açık gittikçe büyüyor

T-Bank Başekonomisti Veyis Fertekligil, ''Petrol fiyatlarındaki son çıkış eğiliminin sürmesi ithalatta artışa yol açacağından bundan sonraki dönem için en büyük riski oluşturmakta'' dedi.

Açık gittikçe büyüyor
11 Eylül 2012 Salı 12:13 tarihinde eklendi.

 

Merkez Bankası tarafından açıklanan temmuz ayı ödemeler dengesi verilerine ilişkin değerlendirmede bulunan Fertekligil, cari işlemler açığındaki düzelmenin beklentilere paralel olarak sürdüğünü söyledi. 
     
Temmuz ayında açığın 3,86 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirten Fertekligil, kümülatif açığın ise 61,4 milyar dolara indiğini, bu durumun temel nedenlerinin ise ekonomik büyümedeki yavaşlama ve dış ticaret açığındaki daralma olduğunu, bu durumun büyüme verilerinden de görülebildiğini söyledi. 
     
Türkiye'de büyümenin düştüğü zamanlarda cari açığın da gerilediğinin görüldüğünü belirten Fertekligil, ekonominin bundan sonraki dönemlerde de hızlanması pek mümkün olmadığını, bu nedenle cari işlemler açığındaki daralmanın devam etmesinin beklenebileceğini kaydetti. 
     
Petrol fiyatlarındaki son çıkış eğiliminin sürmesinin ithalatta artışa yol açacağını ve bundan sonraki dönem içinde en büyük riski oluşturacağına dikkati çeken Fertekligil, şunları kaydetti: 
     
''Mevcut durumun devamı halinde cari işlemler açığının yıl sonu itibariyle 60-62 milyar dolar seviyesine doğru gerilediğini görmek mümkün olacak. Ödemeler dengesinin finansman tarafında ise net doğrudan yatırımların biraz gerilediğini görmekteyiz. Açığın büyük bölümü portföy yatırımları ile banka ve şirketlerin getirdiği kredi ve fonlarla karşılanmakta. Net hata ve noksan kaleminde azalma eğilimi devam ederken, son Merkez Bankası düzenlemelerinin de etkisiyle rezervlerde artış görülüyor.