'Afrika Yüzyılı' yaşanıyor

Güney Afrika Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Vika M. Khumalo ve DEİK Türk- Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Tamer Taşkın ile Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu'nu ziyaret etti.

Afrika Yüzyılı yaşanıyor
19 Şubat 2013 Salı 20:10 tarihinde eklendi.

 


Ziyaretten duyduğun memnuniyeti dile getiren BTSO Meclis Başkanı İlhan Parseker, iki ülke arasında iş imkanlarını geliştirmek istediklerini söyledi. İş potansiyelinin istenen boyutta olmadığına dikkat çeken Parseker, Bursa'da Güney Afrika'ya 60 firmanın ticari girişimde bulunduğunu kaydetti. Bursa'da otomotiv, tekstil, gıda ve makine imalatında çok önemli ivmeler kazandığını belirten Parseker, aynı zamanda kültür, kayak, kış ve sağlık turizminde önemli gelişmeler yaşandığını sözlerine ekledi.
 
GÜNEY AFRİKA'YI İHMAL ETTİK
 
BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Hazır ise odayı yılda ortalama 20-25 Avrupa Birliği ülkesinin büyükelçi ve konsoloslarının ziyarette bulunduğunu belirterek, Güney Afrika'dan yapılan bu ziyareti önemsediğini kaydetti. Türkiye'nin ürettiği malların Avrupa kalitesinde, ancak fiyat bakımından biraz ucuz olduğunu söyleyen Hazır, bunun Afrika mantalitesine yakın olduğunu dile getirdi. Büyükelçi ve konsolos açıklamalarında Güney Afrika ile ilişkilerin ihmal edildiğini anladıklarını ifade eden Hazır, "Daha iyi anlamamız ve anlatmamız gerekiyor. Zenginliklerimizi birlikte işleyerek yatırım yapabileceğimizi gördük. Bu ağacı 20 sene önce dikseydik diyoruz ama şu anda bunu yapıyor olmayı da önemsiyoruz" diye konuştu.
 
AFRİKA YÜKSELEN DEĞER
 
Güney Afrika Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Vika M. Khumalo ise hiçbir yatırımın çok geç olarak nitelendirilmemesi gerektiğini dile getirerek, "Afrika'da 1 milyar insan yaşıyor. Yükselen değer olduğumuzu ve Afrika yüzyılının yaşandığını düşünüyoruz. Euro'nun düşmesi küresel krize rağmen yükseliş devam ediyor. Türkiye'nin de buradaki ilgisine müteşekkiriz. Afrika'nın diğer kıta ülkeleri ile aynı seviyeye gelmesi için yardım yapıyor" dedi.
 
İNŞAAT VE ALTYAPI YATIRIMLARINA DİKKAT ÇEKİYORUZ
 
Türkiye'yi gerçek ortağı haline getirmek istediklerini ifade eden Khumalo, mevcut ticari ölçekte küçük adımlar atıldığının görüldüğünü kaydetti. Güney Afrika'nın gelişimi için oluşturulan karma ekonomideki 10 sektörden ikisinin tarım, madencilik olduğunu söyleyen Khumalo, "Turizm ise en hızlı büyüme ve iş imkanı için önemli sektörler. Altyapıya da yapılacak yatırımlar bizim için önemli. Kamu özel sektör veya yap–işlet–devret şeklinde yapılabilecek ortaklıklar için 2030 yılına kadar 387 milyar dolarlık bütçe ayırdık. İnşaat ve alt yapı için gerekli olan yatırımlara dikkat çekiyoruz. Şu an alt yapı ihtiyaçlarının olduğunu görüyoruz. Demiryolu, havaalanı, telekomünikasyon gibi alanlar bunlardan bazıları. Altyapı olmadığında Afrika'daki ülkeler arasında bile ticaret yapamıyoruz. Katma değeri düşük şekilde Avrupa'ya satıyoruz" diye konuştu. 

DHA