Amasya, 45 ülkeye mermer ihraç ediyor

Doğal taş sektöründe önemli miktarda ham madde rezervine sahip olan Türkiye, dünya mermer rezervinin yüzde 30’unu elinde bulunduruyor.

Amasya, 45 ülkeye mermer ihraç ediyor
07 Ağustos 2013 Çarşamba 11:02 tarihinde eklendi, 2.093 kez okundu.

Türkiye’deki mermer üretiminde söz sahibi iller arasında yer alan Amasya ise kendine has rengi ve kalitesi bakımından ön plana çıkan ‘Amasya Beji’ni dünyanın çeşitli ülkelerine pazarlıyor.

Amasya mermerinin ulusal ve uluslararası ölçekte adını yurt dışına duyurmayı başardığını aktaran Amasya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kırlangıç, “Geçtiğimiz yıl Çin Halk Cumhuriyeti, Rusya, Irak, Gürcistan, Hindistan, Bangladeş, Tayvan, Lübnan, Suriye, Suudi Arabistan başta olmak üzere 45 ülkeye ihracat gerçekleştirildi. Amasya doğal taş sektörünün en büyük avantajı 'Amasya beji' olarak bilinen ve Coğrafi İşaret almış bir mermer türüne sahip olmasıdır. Bej renkli mermerin belli bir modaya tabi olmaksızın her dönem talep edilmesi, önemli bir pazar avantajını oluşturmaktadır. Dünya doğal taş sektöründe en önemli oyunculardan biri Çin olmasına rağmen, Amasya beji bu durumdan olumsuz yönde etkilenmemektedir. Bunun en önemli nedeni, Çin’in bej mermer kaynaklarının yetersizliği nedeniyle bej mermer ithalatçısı olması ve ikinci olarak da Çin’de yapılan üretimin büyük kısmının yine Çin pazarında tüketilmesidir.” diye konuştu.

Türkiye'nin, geçen yıl 1 milyar 683 milyon dolarlık mermer ihracatı gerçekleştirdiğini ifade eden Fimar Holding Mermer Grubu Genel Müdürü Fatih Yaraş da “Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) verilerine göre Türkiye'de ihraç edilen maden türlerinde ilk üç sırayı ham blok ve plakalar halinde mermer, işlenmiş mermer ile bakır oluşturmaktadır. 2012 Türkiye maden ihracatında; ham blok ve plaka 902 milyon dolar, işlenmiş mermer 780 milyon dolar, işlenmiş traverten 144 milyon dolar olarak gerçekleşti.” dedi.
Amasya’da ise daha çok bej mermer üretiminin gerçekleştiğini belirten Yaraş, sözlerine şöyle devam etti: “Amasya beji’ Türkiye mermerleri arasında önemli bir yere sahiptir. Gerek dokusu, sağlamlığı dış etmenlere karşı üstün dayanıklılığı, homojenliği, büyük plaka verebilme özellikleri ile dünya mermer pazarında da önemli bir konumdadır. Amasya mermer rezervi açısından hatırı sayılır bir potansiyele sahip olmakla birlikte blok ve plaka verimliliği açısından mermer yataklarının bazı bölgelerde daha yoğun olduğu görülmektedir. Amasya merkez Akyazı ve Eliktekke köyleri civarında doğa harikası üstün vasıflı mermerler dünya mermer alıcıları ve iç pazar açısından önemli mermer üretim noktalarıdır.”

Amasya’da yıllık 140 bin metreküp mermer blok ve 1 milyon 500 bin metrekare işlenmiş mermer ve plaka üretilmekte olduğunu kaydeden Yaraş, “Üretilen mermerin önemli bir kısmı, Çin ve Arap ülkeleri başta olmak üzere 45’dan fazla ülkeye ihraç edilmektedir. Samsun limanında konteyner taşımacılığının başlamasıyla da rekabet şansı artan üreticilerin ihracatlarını artırdığı görülmektedir.” ifadelerini kullandı. Yaraş, Amasya’da Organize Sanayi Bölgesi ve değişik yerlerde toplam 15 mermer işletme fabrikasının faaliyet gösterdiğini ve bu fabrikalarda 2 bin civarında istihdam söz konusu olduğunu sözlerine ekledi.


CİHAN