Avea, 3G’yi 4 kat hızlandırarak 4G seviyesine çıkarttı

Avea, Ar-Ge Merkezi’nin 3. yılında son uygulamasıyla, 3G çift taşıyıcı ve çift anten teknolojisini canlı şebeke iletişim kulesinde aktif hale getirdi ve 84 mbps ile kullanıcı başına maksimum hıza ulaştı.

Avea, 3Gyi 4 kat hızlandırarak 4G seviyesine çıkarttı
16 Ağustos 2013 Cuma 16:10 tarihinde eklendi.

Türkiye'nin önde gelen telefon operatörlerinden Avea, Ar-Ge Merkezi’nin 3. yılında son uygulamasıyla, 3G çift taşıyıcı ve çift anten teknolojisini canlı şebeke iletişim kulesinde aktif hale getirdi ve 84 mbps ile kullanıcı başına maksimum hıza ulaştı. Müşterilerine 81 ilde çift taşıyıcılı internet teknolojisi Mobil Plus’ı sunan Avea, çift taşıyıcı ve çoklu anten teknolojisi ile 3G’yi 4 kat hızlandırarak 4G seviyesine çıkardı. Sistemi 26 canlı sahada aktif olarak kullanmaya başlayan Avea, yılsonuna kadar mevcut 3G iletişim kulelerini sisteme uyumlu hale getirmeyi hedefliyor.

Ümraniye’de bulunan Avea Ar-Ge Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısından konuşan Avea Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Coşkun Şahin, 4G çalışmalarının devam ettiğini ve Türkiye’de ilk defa LTE Advanced için deneme iznini Avea’nın aldığını söyledi. Sistemle ilgili testleri 4 Nisan 2013 tarihinde tamamladıklarını belirten Şahin, şunları dile getirdi:

"Avea olarak bu süreçte dünyanın üçüncü, Türkiye’nin ise ilk LTE-Advanced testini gerçekleştirdik. 3G çift taşıyıcı ve çift anten teknolojisini canlı şebeke iletişim kulesinde aktif hale getirerek 84 Mbps ile kullanıcı başına maksimum hıza erişme olanağı sağlayan Türkiye’nin ilk dünyanın ise sayılı operatörleri arasında yer aldık. Geldiğimiz noktada grup şirketimiz Argela ile birlikte LTE-Advanced teknolojisine sahip baz istasyonu ve ağ birimleri üretimi yapacak know-how’a sahibiz. Müşterilerimize 81 ilde çift taşıyıcılı internet teknolojisi Mobil Plus’ı sunarak, şimdi de çift taşıyıcı ve çoklu anten teknolojiyle 3G’yi 4 kat hızlandırarak 4G seviyesine çıkarttık. Yeni uygulamayla 84 Mbit’e çıkan ilk operatör olduk. Gerçekleştirdiğimiz bu çalışmayla kullanıcılarımız 3G’yi 4G gibi kullanabilir hale geldiler. Hedefimiz 2013 yılının sonuna doğru toplam sahanın çok büyük bir bölümünü bu teknoloji ile uyumlu hale getirmek. Şu anda 26 canlı sahamızda aktif olarak sistemimiz çalışıyor. Bu sayı önümüzdeki dönemde daha da artacak. Öyle ki yılsonuna kadar mevcut ve kurulmuş olan sahanın çok büyük bir bölümü bu teknoloji ile uyumlu hale gelmiş olacak."

Mevcut teknolojinin, 4G hız testi denemelerinde maksimum 150 Mbps hıza ulaşılmasını desteklediğinin altını çizen Şahin, "Kategori-5 adı verilen özel bir terminal kullanılarak 300 Mbps hıza ulaşılabiliyor. Dünyada kategori 5’in üstünde LTE-Advanced modemi şu anda bulunmuyor. Geçtiğimiz günlerde paylaşılan 900 Mbps ve bunun üzerindeki sonuçlar, 3 modemin aynı anda kullanılması ile elde ediliyor. 4 modemde ise bu bin 200’e çıkıyor. Yani sonuç hızda değil, sadece kullanılan modem sayısında." dedi.

Şahin müşterilerine sürekli daha iyisini sunma vizyonuyla hareket eden ve Türkiye’nin en çok akıllı telefon kullanıcısına sahip operatörü olarak; bu teknolojinin şekillenmesi ve kullanılmasında öncülük etmeye devam edeceklerini söyledi.


CİHAN