Avea’dan bir çeyrekte 1 milyar lira gelir

Mobil operatör Avea, 2013 ikinci çeyrekte 1 milyar lirayı aşkın gelir elde etti. Operatörün abone başı aylık geliri (ARPU) yüzde 10 artarak 23,5 lira; faiz amortisman vergi öncesi kârlılığı (EBITDA) ise yüzde 49 artarak 129 milyon lira oldu.

Aveadan bir çeyrekte 1 milyar lira gelir
26 Temmuz 2013 Cuma 17:21 tarihinde eklendi.

Avea, ikinci çeyrekte numara taşımadan yararlanıp 202 bin net abone aldı. Bu dilimde abone sayısını 13,9 milyona çıkarırken, akıllı cihazı bulunan müşteri oranını da yüzde 30’a taşıdı. Üst Yönetici (CEO) Erkan Akdemir, “Şarj talep değil, ama arz talep dengesinin belirlenmesinde sektörün önemli oyuncusu olduk. Bunun sonucunda da gelirde 1 milyarı aşıp rekor kırarak, 9 çeyrektir kesintisiz çift haneli büyüdük.” dedi.

Avea, 2013 ikinci çeyrek finansal sonuçlarını açıkladı. Buna göre operatör, tek çeyrekte 1 milyar aşan toplam gelir elde etti. Gelirini geçen senenin aynı dönemi ile karşılaştırıldığında yüzde 17 büyüttüğü gibi EBITDA’sını yüzde 49 artırıp 129 milyon lira seviyesine getirdi.

İkinci çeyrekte önemli oranda büyüdüklerini aktaran CEO Erkan Akdemir, şunları kaydetti:

“Büyüklerimizin dediği gibi ‘ainesi iştir kişinin lafa bakılmaz’. Biz de öyle yaptık. 2013 birinci çeyreği toplam abone büyümesi, faturalı abone oranı’ numara taşıma net alımı’, ‘data gelir büyümesi’, ‘akıllı cihaz penetrasyonu’, ‘toplam ARPU‘, ‘faturalı ve faturasız ARPU büyümesi’ni kapsayan başlıkların tamamında rakiplerimizi geride bıraktık, çok önemli 8 alanda ilk sıraya geldik.

İkinci çeyrekte de operasyonel mükemmellik odağından ödün vermeden; değerlerimiz ve hedeflerimiz üzerine inşa ettiğimiz bir strateji takip ettik. 2012 senesinde Avrupa’da mobil sektör geliri yerinde sayarken, hatta yüzde 0,5 küçülürken; ülkemizde ortalama yüzde 11 büyüdü. Avea’nın büyüme oranıysa bunu da aştı, yüzde 13 oldu. 2013’te gelirlerimizi daha da artan bir ivmeyle büyütmeye devam ediyoruz. 9 çeyrektir çift haneli büyüyoruz ve bu senenin ikinci çeyreğinde kendi rekorumuzu da kırarak 1 milyar lira sınırını geçtik. Elde ettiğimiz bu sonuçlar, son senelerde her alanda yaptığımız yatırımların ve izlediğimiz stratejinin kartopu etkisini taşıyor.”

Numara taşımadan faydalanarak 202 bin net abone alan Avea’nın müşteri sayısı 13,9 milyonu buldu. ARPU’su 23,5 lirayı gördü.

Operatör, 2013 ikinci çeyrek döneminde abone başına konuşma süresini ise 378 dakika ile geçen senenin aynı dönemi ile karşılaştırıldığında yüzde 8 artırdı. Toplam mobil internet gelirini yüzde 43 artışla 132 milyon liraya, akıllı cihazı bulunan müşteri oranını da 11 puan artışla yüzde 30’a yükselti.

Avea‘nın ‘akıllı’ olmayı da oynamayı da sevdiğini dile getiren Akdemir, şu açıklamalarda bulundu:

“Akıllara hitap ettik ve bunun sonucunda da 2013 ikinci çeyrekte akıllı cihaz maliklik oranını yüzde 30’a çıkardık. Bunu başardık çünkü Türkiye’de mobil bağlantıyı uçtan uca bir organizasyonla yönetmeye ilk biz başladık. Mobil Bağlantı Direktörlüğü altında bütün aksiyonlarımızı birleştirdik ve mobil bağlantıyı oluşturan; içerik, erişim ve terminal katmanlarını bir arada yönetiyoruz. Bunun karşlığını da akıllı cihazlarda yüzde 30 penetrasyon oranı ile aldık!”

GSM şirketinin büyürken yatırımlarına da ara vermeyerek iletişim kulesi sayısını 2012 aynı dönemine nispeten yüzde 11 artırdığını duyuran Akdemir, “2013 ikinci çeyrek itibariyle 13,9 milyon müşterimiz var. Toplam abone büyümesinde 2013 yılı ilk çeyrek dönemi itibariyle 7 çeyrektir önder konumdayız. Son çeyrek itibariyle net numara kazanımının kesintisiz 5 çeyrektir önderiyiz. ARPU’da ise 2013 ilk çeyrek dönemi itibariyle liderliğimizi 10 çeyrektir aralıksız sürüyoruz.” ifadelerini kullandı


CİHAN