Avrupalı sevgiliye 30 milyon dal çiçek

Avrupa ülkelerine 14 Şubat Sevgililer Günü nedeniyle karanfil, gerbera ve ronanculusdan oluşan toplam 30 milyon dal kesme çiçek ihracatı yapılıyor.

Avrupalı sevgiliye 30 milyon dal çiçek
05 Şubat 2013 Salı 17:27 tarihinde eklendi.

 

Türkiye süs bitkileri sektörü, 14 Şubat Sevgililer Günü nedeniyle Avrupa'da başta İngiltere, Hollanda ve Almanya olmak üzere 26 ülkeye kırmızı karanfil, gerbera ve ronanculusdan oluşan 30 milyon dal kesme çiçek göndermeye başladı. Süs Bitkileri ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, geçen yılki Sevgililer Günü'nde 20 milyon dal ihracat yapılırken, bu yıl talep patlaması yaşandığını ve toplam gönderilecek miktarın 30 milyon dala yükseldiğini söyledi.
 
Bu özel gün nedeniyle Türk kesme çiçek üreticilerinin 5 milyon dolarlık bir gelir elde edeceğini açıklayan Bağdatlıoğlu, Türkiye'de ise Sevgililer Günü denilince akla gül geldiğini, üretimin yetersiz olmasından dolayı ithalat yapılması durumunda kalındığını söyledi.
 
Bağdatlıoğlu, bu dönemde Türkiye'de gül üretimine karşı talebin 10 kat daha yüksek olduğuna dikkat çekti. Osman Bağdatlıoğlu, "Kolombiya, Kenya ve Ekvator'un yanısıra bu yıl Etiyopya'dan da gül ithalatı yapılmaya başlandı. Türkiye'de Sevgililer Günü denildiğinde akla gül gelmesi nedeniyle ithalat patladı. Aslında bu özel günde sadece gül düşünülmemeli. Nasıl Avrupa'da karanfil, gerbera gibi çiçekler kullanılıyorsa, Türkiye'de de sadece güle odaklanılmadan karanfil, gerbera gibi yerli üretimlerin kullanılması ithalatı önler ve yerli üretimi de destekler" diye konuştu.

DHA