Avrupa'nın kralı oldular

En yüksek satış rakamına ulaşıldığı 2010’da otomotiv markaları Avrupa’nın da kralı oldu

Avrupanın kralı oldular
17 Ocak 2011 Pazartesi 08:58 tarihinde eklendi, 1.555 kez okundu.

 

Birçok şirket, onlarca ülkeyi sollayarak satışlarını en fazla artıran distribütör konumuna geldi. BMW, Porsche, Citroen, Nissan, Opel gösterdikleri satış performansıyla bir numara oldu
 
Türk otomotiv sektöründe 2010’da tarihi bir yıl yaşandı. Binek ve hafif ticari araç satışları yüzde 37’lik artışla 761 bin adede ulaştı ve tüm zamanların rekorunu kırdı. Türkiye’de yer alan 50’den fazla markanın 37’si satışlarını 2009 yılına göre artırmayı başardı. 24 marka ise pazardaki büyümenin üzerine çıktı. 16 otomotiv markasının satışları düştü. 52 marka içinde birçoğu tarihi satış rekorlarına imza attı.
 
Satışlarını yüzde 167 oranında artıran Alfa Romeo, en fazla çıkış yapan marka unvanını aldı. Seat yüzde 99, Skoda yüzde 86, Nissan yüzde 81, Bentley yüzde 75, Chevrolet yüzde 74, Volkswagen yüzde 71, Geely yüzde 61, Kia yüzde 56, Audi yüzde 54, Maserati yüzde 53, Volvo yüzde 44, Peugeot yüzde 43, Land Rover yüzde 41 ve Mercedes yüzde 38 oranında büyümeyi başardı. Ferrari, Smart, SsangYong, Renault, Jeep, Poroton, MINI, Mitsubishi, Isuzu, Suzuki, Chery, DFM ve Honda ise Türkiye pazarının gösterdiği yüzde 37’lik büyümeden daha düşük performans gösterdi.
 
Türk otomotiv pazarı, Avrupa ülkeleri arasında da adından söz ettirdi. Türkiye, binek oto pazarında Hollanda’yı geçerek, Avrupa’nın 7’nci büyük pazarı haline geldi. Birçok şirket, Avrupa’da satışlarını en fazla artıran marka oldu.
 
- Satışlarını yüzde 79 artırarak şirket rekoru olan 12 bin 34 adede ulaştıran Borusan Otomotiv, bir kez daha dünyanın en büyüğü oldu ve son 20 yılda hiçbir BMW distribütörünün ulaşamadığı rekor adede ulaştı. Borusan Otomotiv kendisini takip eden 2 ithalatçı pazar Tayvan ve Singapur’un toplamından daha çok sattı. Borusan Otomotiv böylece 49 distribütörü geçmeyi başardı.
 
- 28 bin 662 adet Citroen araç satan Baylas Otomotiv, 50 distribütör arasında liderliğe oturdu. Citroen’in satışları 2010 yılında yüzde 114 oranında artış gösterdi. Yenilenen C3, markanın lokomotif rolünü üstlendi.
 
- Nissan ise yüzde 81 oranında büyüyerek, 40 ülke içinde satışlarını en fazla artıran operasyon konumuna yükseldi. En yakın rakibi Portekiz yüzde 57’de kaldı. Şirket, 13 bin 264 adet araç satmayı başardı.
 
- Bir başka satış rekoru Porsche’den geldi. Doğuş Otomotiv-Porsche, satışlarını 2009’a göre yüzde 58 artırarak 390 adede çıkardı. Bu rakam bugüne kadar gerçekleşen en yüksek Porsche satışıydı. Türkiye böylece Yunanistan’ı solladı ve 24 ülkenin yer aldığı Doğu Avrupa bölgesi içinde en büyük pazar haline geldi.
 
- Yüzde 95.8 büyüyen Dacia ise Avrupa’da en fazla çıkış yapan ülkeler arasında ilk üçe girdi. 19 bin 168 adet araç satan marka, Polonya ve Portekiz’in ardından üçüncülüğü aldı.
 
- Toyota Aralık ayında gerçekleştirdiği satışla Avrupa’da dereceye girdi. Türkiye, 8 bin 450 adet satış ile Rusya’nın ardından tüm Avrupa’da en fazla araç satan 2’nci ülke unvanını kazandı. Yıllık bazda Türkiye, Avrupa’da en fazla Toyota satan ülkeler liginde 7’nci sırada yer aldı.
 
- Opel de Aralık ayı rekortmenlerinden biri. 41 bin 572 araçla satışlarını yüzde 68 artıran Opel, Aralık 2010’da rekor kırdı. Şirket, Türkiye’deki 20 yıllık tarihinde ilk kez 1 ayda 10 bin adedin üzerinde satış gerçekleştirdi. Opel, Aralık ayının en çok binek otomobil satan 3’üncü markası oldu. Bu başarı, Opel Türkiye’yi Avrupa’da pazar payını en çok artıran ülke konumuna yükseltti.
 
Chevrolet’den özel tasarımlı Cruze
 
Güçlendirilmiş 124 beygir gücündeki yeni 1.6 motoru ve sportif çizgilerini ön plana taşıyan özel “Cruze Design Edition” modeli satışa sunuldu. 17 inç alaşımlı jantlar, spor gövde kiti, mavi-siyah kombineli özel döşeme ve arka spoyler’in özel bir paket olarak sunulduğu Design Edition serisinde bu özellikler Ocak’ta 1.100 TL özel lansman fiyatı ile satılıyor. Ocak ayında Cruze satın alan müşterilere ayrıca “cruise control” hediye ediliyor. Otomobil, 33 bin 905 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor.
 
Cruze’da elektronik iklim kontrollü klima, yağmur sensörü, ışığa duyarlı otomatik yanan farlar, ışığa duyarlı otomatik kararan iç dikiz aynası, grafik bilgi ekranı, elektrikli ve ısıtmalı yan aynalar, elektrikli ön ve arka camlar, Aux-in girişi, direksiyondan kumandalı müzik sistemi, uzaktan kumandalı merkezi kilit ve 6 hoparlör donanım seviyesine göre yer alıyor.
 
Chery’de garanti 7 yıla çıktı
 
Mermerler Otomotiv, distribütörü olduğu Chery otomobilleri için “7 yıl veya 150 bin km garanti” vererek Türkiye’de bir ilke imza attı. Mermerler Otomotiv CEO’su Murat Mermer, garanti uygulamasının 2011 yılında büyük ölçüde genişleyecek ürün çeşitliliklerini güçlendireceğini söyledi.