Barzani bugün Türkiye'de

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, bugün temaslarda bulunmak üzere Türkiye’ye geliyor.

Barzani bugün Türkiyede
19 Nisan 2012 Perşembe 08:54 tarihinde eklendi, 1.225 kez okundu.

Barzani, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Irak Başbakanı Nuri el Maliki ile yaşadığı gerginlik nedeniyle hakkında tutuklama kararı çıkarılan Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık el Haşimi ile görüşecek.

Erdoğan, Barzani ile bugün saat 14.00’de Dolmabahçe’deki Başbakanlık Çalışma Ofisi’nde bir araya gelecek. Yurtdışında bulunmaları sebebiyle Gül ve Davutoğlu’nun Barzani ile görüşmelerinin nerede, ne zaman gerçekleşeceği ise netleşmedi.

Barzani’nin ziyaretinde haziranda Erbil’de toplanması planlanan Kürt Konferansı önemli bir yer tutacak. Konferansta bölgesel Kürt yönetiminin, silahlı mücadeleden vazgeçmediği takdirde PKK ile arasına mesafe koyacağını duyurması, bölgenin güvenliği ve huzuru için diyalog yolunun açık tutulması çağrısı yapması bekleniyor.

Bölgeden gelen istihbarat ise PKK’nın, konferansın yapılmaması için yoğun çaba gösterdiğini ortaya koyuyor. Resmen açıklanmasa da Ankara, PKK’yı tecrit edecek konferansın toplanmasına sıcak bakıyor. Barzani’nin Türkiye ile konuşmak istediği bir diğer önemli konu, halen İstanbul’da bulunan Haşimi’nin de vurgu yaptığı Irak’ın parçalanmasına yol açabilecek mezhep çatışması tehlikesi.

Barzani’nin, Türkiye’deki temasları 2 gün sürecek.