Başçı konuştu, faiz dibi gördü

Merkez Bankası Başkanı Başçı, TL'nin güçlü kalmaya devam etmesi durumunda faiz indiriminin bu yıl gündeme gelebileceğini söyledi. Başçı'nın açıklamasıyla faiz tarihin en düşüğünü gördü.

Başçı konuştu, faiz dibi gördü
12 Kasım 2012 Pazartesi 11:29 tarihinde eklendi.

 

AA Finans Masası'nda konuşan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, TL'nin güçlü kalmaya devam etmesi durumunda faiz indiriminin bu yıl gündeme gelebileceğini söyledi.
 
TL'nin aşırı değerli olma noktasına geldiğini belirten Başçı, TL'deki ilave kazançlara küçük de olsa politika tepkisi vermek gerekeceğini ifade etti.
 
Fitch'in not artırımını yorumlayan Başçı, küresel finans sistemini kredi derecelendirme kuruluşlarının verdiği kararlar üzerine inşa etmenin doğru olmadığını söyledi.
 
Başçı, ''Türkiye'de enflasyon düşecek,  Türkiye'de büyüme hızlanacak ve Türkiye'de dış denge bozulmayacak. Bu 3 faktörü  bir araya koyduğumuzda Türkiye'nin kredi notunun daha iyi noktalarda olması  gerekiyor'' dedi.
 
Yatırımcının gözünde Türkiye'nin yatırım yapılabilir düzeye zaten geldiğini beilrten Başçı, "Not artırımı sonrası ülkelerin büyüme oranı hızla artar. Hiçbir şoför dikiz aynasına bakarak karar vermez, ileriye bakarak karar verir" diye konuştu.
 
ENFLASYONDAN İYİ HABERLER GELECEK
Enflasyonla ilgili değerlendirme yapan Başçı şunları söyledi: "Yakın planda önümüzdeki 2 aylık dönemde enflasyon cephesinde iyi haberler gelmeye devam edecek.  Yüzde 5'lik hedefin üzerindeyiz ama yıl sonunda yüzde 7.4'ün altında bitireceğimizi tahmin ediyoruz. Gelecek yıl 5'e gelmek istiyoruz. Dünyada enflasyonda bir yumu şama eğilimi görüyoruz. Enflasyonist tehlike görmüyoruz. Bundan sonra TL'de değer kazancı baskısı olacak. Önümüzdeki bir yıl içinde bunu göreceğiz. Yüzde 3 ila yüzde 4 ilave kazancı normaldir. Enflasyona buradan da risk görmüyoruz. Gıda ve enerjiden yukarı yönlü risk olursa çekirdeğin 5'in altında olması bizi 5'e getirecek."
 
Erdem Başçı, hane halkında 2 bin 200 ton civarında altın olduğunu düşündüklerini ifade etti.
 
FAİZ TARİHİN EN DÜŞÜĞÜNDE
Erdem Başçı'nın faiz indirimi sinyali vermesiyle gösterge faiz tarihi düşük seviye olan yüzde 6,47'ye geriledi.