Birçok ilde yolsuzluk eylemi

Adana'da bazı sendika, siyasi parti üyeleri ve üniversite öğrencileri Türkiye'yi sarsan yolsuzluk ve rüşvet iddialarının ardından toplanarak hükümeti istifaya çağırdı.

Birçok ilde yolsuzluk eylemi
28 Aralık 2013 Cumartesi 00:34 tarihinde eklendi, 1.628 kez okundu.
Atatürk Parkı'nda saat 17.30'da toplanan yaklaşık 300 kişi, slogan ve ıslıklar eşliğinde eylem yaptı. Protestoya katılan üniversiteli eylemciler, Atatürk Anıtı yanında, 17 Aralık operasyonu ile ilgili kısa bir skeç sergiledi.

Daha sonra söz alan bazı eylemciler Hükümetin en kısa sürede istifa etmesi gerektiğini belirten konuşma yaptı. Çalınan müzik eşliğinde bir süre halay çeken eylemciler, daha sonra olaysız dağıldı. 
 
EDİRNE VE KEŞAN’DA YOLSUZLUK PROTESTOSU
 
Edirne ve Keşan İlçesi’nde toplanan kalabalık, hükümeti ve İstanbul’da düzenlenen operasyonda ortaya atılan yolsuzluk iddiaları üzerine hükümeti protesto etti. Ak Parti binalarına yürüyen kalabalıklar ‘hükümet istifa’ sloganları attı. 
 
Edirne’deki protesto eylemi için çoğunluğu üniversite öğrencisi yaklaşık 100 kişi I. Murat Mahallesi’ndeki Zübeyde Hanım parkında bir araya geldi. Ellerinde pankartlarla ve sloganlar atarak yaklaşık 5 kilometre yürüyen kalabalık daha sonra Ak Parti Edirne İl Başkanlığı binasına ulaştı. Burada hükümeti istifaya davet eden grup ‘AKP mezara, halk iktidara’ sloganları attı. Yapılan basın açıklamasının ardından grup sessizce dağıtıldı. Protesto eylemi sırasında çevrede geniş güvenlik önlemi alan sivil polis ekipleri, eylemcileri uzaktan izledi. 
 
KEŞAN’DAKİ EYLEM 
 
Keşan İlçesi’nde demokrasi platformu tarafından düzenlenen eylem için yaklaşık 200 kişilik kalabalık eski itfaiye binası önünde toplandı. Davullar eşliğinde yürüyüşe geçen grup, Türk bayrakları taşırken, düdük çalarak Cumhuriyet Meydanı’na geldi. Grubun geçişi sırasında polis ekipleri Ak Parti Keşan İlçe Başkanlığı binası önünde güvenlik tedbiri aldı.

Kalabalık adına konuşan Sebahattin Akçay, "Uzun yıllardır bu ülkenin başına musallat olan AKP'nin yıllardır adım adım inşa ettiği yolsuzluk ve rant düzeni bugün daha net görülmektedir. Yaşanan istifalar, kabine değişikliğine olanak sağlamak ve AKP iktidarının vitrin ömrünü uzatmaktan başka bir şey değildir.

12 yıla yakın süredir iktidarını zorbalık ve katliamlarla sürdüren AKP için bugün yolun sonunun başlangıcı anlamına gelmektedir. Yaşananları AKP’nin küresel komplo olarak değerlendirmesi içine düştüğü acizliğin bir göstergesidir” dedi. Grup, gitar eşliğinde söylenen şarkılar eşliğinde halay çektikten sonra olaysız şekilde dağıldı. 
 
MERSİN'DE YUMURTALI EYLEM
 
Mersin'de Sosyalist Demokrasi Partisi ve Halk Evleri üyesi yaklaşık 300 kişi, yolsuzluk eylemi yaparak Halk Bankası önüne içlerinde yumurta bulunan ayakkabı kutuları bıraktı. 
 
Mersin Forum Alışveriş Merkezi önünde toplanan grup, ellerinde 'Hırsız var', 'Bu pisliği devrim temizler', 'Özgürlük sokakta' yazılı dövizler taşıyarak, 'Babadan oğula hırsız AKP', 'Bu daha başlangış, mücadeleye devam', 'İsyan, devrim, özgürlük' sloganları attı. Grup bir süre eylem yaptıktan sonra Halk Bankası Pozcu Şubesine doğru yürüyüşe geçti.

Forum AVM içinden geçen grup Güven Evler 1'inci Cadde'yi trafiğe kapadı. Polis tarafından TOMA ve barikatla durdurulan grup ile polisler arasında zaman zaman gergin anlar yaşandı. Grubun dağılmaması üzerine polis, grubun Gazi Mustafa Kemal Bulvarı üzerinde bulunan banka önüne kadar gitmelerine izin verdi. Banka önüne gelen grup 'İşte burası hırsız yuvası' sloganları attı.

Grup adına konuşan Zeliha Doğan, "Tayyip Erdoğan utanmadan Sakarya'da halkın karşısına çıkmış, benim oğlumun vakfına bağışladılar, oğlumun 7 gemisi var, iş adamı olduğu için diyor. Bu 20 yaşındaki çocuk anasından gemilerle mi doğdu? Oğlun gemilerle mi senden doğdu Emine Erdoğan? Bu halkın parasıdır. Muammer Güler çocuğuna sahip çıktın mı? Bavullarla para götürdü, hala halkın karşısına çıkıyorsun. Hem yardım edip hem bu pisliği ortaya çıkaracağım diyorsunuz" dedi.
 
Açıklamanın ardından eylemciler içlerinde yumurta bulunan ayakkabı kutularını banka önüne bıraktı. Kutuların bırakıldığı anda bir eylemci yumurtalardan birini alıp bankanın kapısına atarken bir diğer eylemci ise bankanın camına, 'SDP asayiş, mali şube' yazdı. Bankanın kapısına gelen bir eylemci ise elindeki Halk Bankası'na ait maaş kartını göstererek, 'Bu kartı kırıp atmak isterdim, ama maalesef maaşımı buradan alıyorum. İşte burası hırsız yuvası' dedi. Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı eylem olaysız bir şekilde sona erdi. 
 
BODRUM'DA YOLSUZLUK EYLEMİ
 
Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde, yolsuzluk iddialarıyla hükümeti protesto eden grup renkli görüntüler, ilginç pankartlar ve sloganlarla eylem yaptı. 
 
Rüşvet ve yolsuzluk iddialarını protesto eden grup 'Yolsuzluklara hırsızlıklara hayır' eylemi düzenledi. Ellerinde 'Bu kadar yediniz yeter gari, gidin gari', 'Yetişkin bir bakan yavrusu günde 3 milyon dolar rüşvet yiyebilir, Nat. Geo. Wild', 'Dış mihrak diyorsun neden hesaplar İsviçre'de', 'Allah Allah dediler Türkiye'yi yediler', 'Tayyip elindeki kutuyu yere koy ve teslim ol', 'Keşke sizin çocuklarınızda tencere tava çalsaydı' yazılı pankartlar taşıdı.

Grup üyeleri, 'Hırsız var, nerede - mecliste', 'Bakanlar yetmez hükümet istifa', 'Hırsızlar mecliste komutanlar hapiste', sloganları attı. Grup adına açıklama yapan İskender Doğer, "Bu hükümetin tek bir gün daha işbaşında olması insanlığa hakarettir. Onurumuzun ayaklar altına alınmasıdır. Hükümet, ABD yada dış güçler istedi diye değil halk istedi diye gitmeli. AKP hükümeti kullanılamaz, politika üretemez yönetemez hale gelmiştir. İktidarı göndermek halkın hakkıdır. Son noktayı halkın koyması gerekmektedir, bunları halk gönderecektir" dedi. Eylem sonunda ortaya konulan ayakkabı kutusuna madeni paralar atıldı alkış ve ıslıklarla eylem sona erdi. 
 
DENİZLİ'DE 'HÜKÜMET İSTİFA' EYLEMİ
 
Denizli'de 'Diren Denizli Platformu', yolsuzluk iddialarına karşı 'Hükümet istifa' eylemi yaptı.
 
Sosyal medya üzerinden örgütlenen yaklaşık bin kişi Delikliçınar Meydanı'nda toplandı. Kalabalık, bir süre slogan atıp, hükümeti istifaya davet ettikten sonra Gazi Bulvarı üzerinden yürüyüşe geçti. Polisin müdahale etmediği grup, yürüyüşünü Saltak Caddesi, Çaybaşı Caddesi ve Lise Caddesi üzerinde sürdürdü. Eylemciler sık sık, 'Hükümet istifa halk iktidara', 'Yolsuzluğa karşı çare sokakta', 'Hükümet istifa Tayyip yüce divana', 'Her yer Taksim her yer direniş', 'Her yer rüşvet her yer yolsuzluk' sloganları attı. Bazı eylemciler, ellerinde ayakkabı kutuları taşıdı. Yaklaşık 1.5 saat boyunca sloganlar atarak yürüyen grup, daha sonra olaysız dağıldı.

DHA