BOTAŞ'ın Nabucco'daki payı yüzde 16,67'ye indi

Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi'nin (BOTAŞ), Nabucco Projesi olarak bilinen ''Türkiye-Bulgaristan-Romanya-Macaristan-Avusturya Doğalgaz Boru Hattı'' projesindeki payı yüzde 20'den yüzde 16,67'ye düştü.

BOTAŞın Nabuccodaki payı yüzde 16,67ye indi
27 Nisan 2012 Cuma 11:27 tarihinde eklendi, 1.349 kez okundu.

 

Bakanlar Kurulu'nun, BOTAŞ'ın Yurt Dışında Şirket Kurması Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar'ı Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. 
     
Karar'ın birinci maddesinde yapılan düzenlemeye göre, BOTAŞ, Nabucco Projesi kapsamında yabancı devlet mevzuatına göre, proje katılımcısı ülkeler için doğalgaz ticareti, yatırımı ve işletilmesi konularında faaliyet gösterecek bir şirket kurabilecek. İkinci madde yapılan değişikliğe göre de BOTAŞ'ın Nabucco Gas Pipeline International Gmbh şirketinde daha önce yüzde 20 olan payı da yüzde 16,67'e indi. 

Öte yandan, proje tahtında nihai yatırım kararı alınıncaya kadar, şirketin finansman ihtiyaçlarının karşılanması için, şirketin esas sermayesinin tedricen 400 milyon avroya kadar ve sermaye artışı halinde artırılacak sermayeye mahsuben şirketin kurulu bulunduğu ülke mevzuatına göre yıllık yatırım ve finansman programlarında kabul gören sermaye ve ödenekler dahilinde BOTAŞ'ın payı oranında ödenecek tutarlar BOTAŞ Yönetim Kurulu tarafından tespit edilecek. 
     
6. ortak girmişti- 
     
Türkiye üzerinden AB ülkelerine doğalgaz taşımak amacıyla yapılması düşünülen uzun geçişli boru hattı projesi çerçevesinde 2004 yılında yüzde 20'şer 5 ortaklı Nabucco Gas Pipeline International Gmbh şirketi kurulmuştu. Şubat 2008 tarihinde Alman RWE şirketi 6'ıncı ortak olarak Nabucco'ya şirketine ortak olmuştu.