Brezilya, para biriminde Real’e geçişin yirminci yılını kutluyor

Bir zamanlar dünyanın en kötü ekonomileri arasında gösterilirken bugün ticarete yön veren küresel oyuncular arasında yer alan Brezilya, ülkede ekonomi devrimini simgeleyen yeni para birimi Real’e geçişinin yirminci yılını kutluyor.

Brezilya, para biriminde Reale geçişin yirminci yılını kutluyor
05 Temmuz 2014 Cumartesi 11:50 tarihinde eklendi.

Real’e geçiş projesinin mimarları arasında yer alan isimlerden biri olan Brezilya Kalkınma Bankası Eski Genel Müdürü Edmar Bacha, Brezilya Reali’nin 20. yılı vesilesiyle yaptığı açıklamada, planın başarıya ulaşmasındaki en büyük etkenin şeffaflık içinde yürütülmesi olarak gösterdi. Daha önceki ekonomik programların tamamının halktan gizlenerek yapıldığına dikkat çeken Bacha, gizli yürütülen projelerin ekonomi çevrelerinde her zaman güvensizlik oluşturduğunu vurguladı. 

1994 yılına kadar Dünya Bankası’na (IMF) olan aşırı borçlanma ve hiper enflasyon nedeniyle batmış ekonomiler arasında yer alan ülkeyi adım adım düzlüğe çıkaran ve sonrasında devler ligine taşıyan Real Planı, bugün ülkede yakalanan ekonomik istikrarın temelini oluşturuyor. Ekonomi çevrelerince ‘Brezilya mucizesi’ olarak nitelendirilen bu başarı sürecinin, şeffaf ve kapsayıcı bir yönetimin ürünü olduğu ifade ediliyor.

Eski Devlet Başkanı Fernando Henrique Cardoso’nun Maliye Bakanı olarak görev yaptığı 1993 yılında projesi yapılan ve eski para birimi Cruzeiro’dan sıfırlar atmak yerine yeni bir para birimine geçişi öngören plan, 20 yıl aradan sonra başarısını kanıtlamış bulunuyor. Öyle ki; Brezilya’da 1994 yılının ilk döneminde üç haneli rakamlarla ifade edilen enflasyon, aynı yılın Temmuz ayında gerçekleşen geçişin ardından yılın ikinci yarısında yüzde 18,6’ya kadar gerilemeyi sürdürdü. Bugün gelinen noktada ise yıllık enflasyon oranları yüzde 5 ile yüzde 7 arasında seyrediyor.

Bugün kontrol altına alınan enflasyon tehlikesi, ülkeyi yönetenlerin belleklerinde kalıcı bir iz bırakmış durumda. Bu sebeple hem iç politikada hem dış politikada adımlarını sağlam atan ve fevri hareketlerden kaçınan siyasetçiler ve ekonomi yöneticileri, ülkede istikrarı bozacak gerilimlerden uzak durmayı tercih ediyor.
CİHAN


CİHAN