Bu hafta prize takılıyor

Türkiye’nin ilk yerli elektrikli aracı Fluence Z.E.’nin perakende satışına bu hafta sonu başlanıyor

Bu hafta prize takılıyor
02 Mayıs 2012 Çarşamba 08:51 tarihinde eklendi.

 

Fiyatı 60 bin lira olan elektrikli otomobil, dizel Fluence’tan bile daha ucuza satılacak. 100 kilometrede 2.5 liralık elektrik harcayan Fluence Z.E. ile tüketiciler İstanbul’dan Ankara’ya sadece 10 liraya gidebilecek. 
 
Renault, Başbakan Erdoğan’a da tahsis edilen yerli elektrikli aracı Fluence Z.E.’yi bu haftasonundan itibaren tüketicilerin beğenisine sunuyor. Türkiye’nin ilk elektrikli otomobilinin satış fiyatı 60 bin liradan başlıyor. Renault, Fluence Z.E.’yi hükümetin verdiği yüzde 3 ÖTV desteğiyle Avrupa ülkelerinde olduğu gibi dizel motorlu Fluence’tan daha düşük fiyatla satışa sunmuş olacak. Üst donanıma sahip otomatik şanzımanlı Fluence Privilege 1.5 dCi 110 beygirin anahtar teslim fiyatının opsiyonlar hariç 59 bin 850 lira, Fluence Bold Edition 1.5 dCi EDC 110 beygirin fiyatının 63 bin 800 lira olduğunu hatırlatalım. Elektrikli aracı satın alanlar batarya için aylık 83 euro da (193 lira) kira bedeli ödeyecek.
 
Bayide şarj imkanı
 
Renault, elektrikli araçla ilgili şarj istasyonlarının altyapısını da tamamladı. Fluence Z.E. için İstanbul, Ankara, Kocaeli ve Gaziantep Büyükşehir Belediyeleri ile elektrik motorlu araç altyapı sözleşmesi imzalayan Renault Mais, bayilerine şarj istasyonu kurdu. Müşteriler, evlerinin yanı sıra Renault bayilerinde de otomobillerinin bataryasını doldurabilecek.
 
Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, elektrikli Fluence’ı geniş çevrelere götürebilmek için altyapı faaliyetlerinin çok önemli olduğunu belirterek, “Çevre dostu yüzde 100 elektrikli araca herkesin ulaşmasını hedefliyoruz. Elektrikli Fluence’ın satışıyla birlikte başlangıçta İstanbul, Ankara, Gaziantep, Kocaeli ve Bursa olmak üzere 5 ildeki Renault yetkili satıcısı hizmet verecek” dedi.
 
Aybar, şu bilgileri verdi:
 
“Bu noktalarda gerekli altyapı tamamlandı. 45 noktada şarj istasyonu kuruldu. Fluence Z.E. satın alan müşterilerimiz araçların bataryasını Renault bayilerinde de şarj edebilecek. Renault bayilerinde iki farklı şarj yer alacak. Bataryayı 1 saatte doldurabilecek saat 22 kwh güç verecek şarj da olacak, saatte 3.5 khw’lık şarj da.” 
 
İstanbul’dan Ankara’ya 10 liraya gidilebiliyor 
 
Fluence Z.E.’nin 22 kwh’lık elektrikli motoru 95 beygir güç üretiyor. Araç tam oto evdeki priz sayesinde 6 saatte şarj edilebiliyor. Otopark, alışveriş merkezleri gibi mekanlarda kurulacak şarj istasyonlarında bu süre hızlı şarjla 1 saate inecek.
 
Elektrikli Fluence, 100 kilometrede 2.5 liralık elektrik harcıyor. Bu sayede tüketiciler İstanbul’dan Ankara’ya sadece 10 liraya gidebilecek. 100 kilometrede ortalama 4.4 litre yakıt harcayan dizel Fluence ise aynı mesafeyi yaklaşık 70 liraya alıyor. Bir başka deyişle tüketiciler dizele göre 7’de bir fiyatına İstanbul-Ankara yolunu katedebiliyor. 
 
Melih Gökçek iptal kararından vazgeçti 
 
İbrahim Aybar, kamu krumları, belediyeler ile şirketlerden bugüne kadar 160 Fluence Z.E. sipariş aldıklarını, 60 tanesini teslim ettiklerini söyledi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın makam aracı olarak Fluence Z.E. kullandığını belirten Aybar, Ermeni Tasarı’sı nedeniyle elektrikli araç alımını askıya alan Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne de bu ay ortasında teslimatlara başlayacaklarını vurguladı. Aybar,
 
“15 Mayıs tarihi gibi 100 elektrikli aracı Sayın Melih Gökçek’e vereceğiz” dedi.

Vatan Gazetesi