Bu taslak çok tartışılacak!

Bakan Yazıcı, 2013’te çıkaracakları ‘Tüketici Kanunu’yla bankaların aldığı işlem ücretlerini ayıklamayı, hatalı malın iade süresini bir aydan tam 6 aya çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Bu taslak çok tartışılacak!
15 Ağustos 2012 Çarşamba 09:20 tarihinde eklendi.

 

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, kendi deyimiyle “75 milyonu” oldukça yakından ilgilendiren yeni “Tüketici Kanunu” taslağının önemli detaylarını önceki gün İstanbul'da verdiği iftar davetinde ekonomi gazetecileriyle paylaştı.
 
Bankacılık işlemlerinden, kredi kartlarına, maketten ev satışından, fiyat etiketlerine uzanan onlarca farklı alanda birçok değişikliğe yol açacak olan taslağın bu yılın sonuna doğru Meclis'te görüşüldükten sonra 2013 yılıyla birlikte yasalaşması planlanıyor.

 
 
Taslak hazırlanırken dünya örneklerinden yararlandıklarını ifade eden Bakan Yazıcı, bankacılık sektöründe uygulanan işlem ücretlerinin kaldırılmasında kararlı olduklarını belirtiyor. Yazıcı, "Bankaların aldığı işlem ücretlerine baktık. Sayısı 31'i bulan çeşitlilik var. İşlemsizlik ücreti, kredi kartı borcu yoktur yazısı işlem ücreti, dekont ücreti alanlar var. Bunları ayıklayacağız. İzah edilemeyen işlem ücreti alınamayacak. Bu konuyu Türkiye Bankalar Birliği ile de görüşeceğiz. Hedefimiz bunları kaldırmak, bunun için masaya oturacağız. Çoğunun kaldırılmasını öngörüyoruz" diyor.
 
Atılacak bu adımın bankaların kârlarını düşüreceği hatırlatıldığında Bakan Yazıcı, "Bayağı bir defans bekliyoruz. Ama nasıl ki işadamlarının geçmişte elde ettiği kârlar eskisi gibi değil, Avrupa'da da durum böyle. Bankacılıkta da düzelme olacak. Kâr marjları hepsinde düşüyor, orada da düşecek" diye konuşuyor.
 
Bankalar daha az kazanabilir...
 
Türkiye'de faaliyet gösteren 48 bankanın 2011 yılında 19.8 milyar TL kâr ettiğini, bu yılın ilk yarısında da kârlılık artışının sürdüğünü kaydeden Bakan Yazıcı, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "2011 yılında bankaların faiz dışı gelir kalemlerinde yer alan bankacılık hizmet gelirleri ile kredilerden alınan ücret ve komisyonlardan elde ettiği gelir 17.1 milyar TL. Bu rakam toplam gelirin yüzde 14.5’i. Yüzde 14.5 bayağı büyük bir rakam, yüksek bir rakam." Gümrük Bakanı Hayati Yazıcı, yapılacak yeni düzenlemelerle buradaki rakamın yüzde 7-8'lere çekilebileceğini de vurguluyor.
 
‘Elektrikte kayıp-kaçak bedeli kalksın’
 
"Elektrik, su, doğalgaz, internet, telefon ve benzeri tüm aboneliklerde tüketicileri koruyucu yeni düzenleme getiriyoruz" diyen Hayati Yazıcı, elektrik tüketiminde tahsil edilen ve açılan davalarda geriye iade yönünde karar alınan kayıp-kaçak bedeli (Yıllık 2 milyar TL'yi buluyor) konusunda oldukça net konuştu. Yazıcı, "EPDK bir karar çıkartmış, o kararın doğru olmadığı görüşündeyiz. Kayıp kaçak, yani tüketicinin kullanmadığı, tüketmediği, sebep olarak gösterilmeyen hiçbir bedelin tüketiciden alınamayacağı görüşündeyiz. Zaten anayasanın ilgili maddesi de tüketicinin korunmasını bir göre olarak devlete yüklüyor" dedi. Elektrik dağıtım ihalelerini alanların bu bedeli düşünerek hesap yaptığı, buna karşı çıkıp çıkmayacakları sorulduğunda Yazıcı, "O zaman düşünürüz" yanıtını verdi.
 
Koç’a ‘organik gıda’ yanıtı
 
Masada konu gıda denetimleri ve organik gıda konusuna geldiğinde, Bakan Yazıcı'ya Rahmi Koç'un "Türkiye'de organik sözü ayağa düştü. Gerçek organik üretim için etrafında 5 kilometre birşey olmaması gerekiyor. Böyle olunca da tam anlamıyla organik tarım yapılamıyor" sözü hatırlatıldı. Yazıcı yanıt olarak şunları kaydetti: "Vallahi o görüşe katılmak için, o zaman dünyada organik olmaz demek lazım. O çok felsefi olur... Belli maddeleri kullanmadan ürünü yetiştiriyorsanız o organik. Önce toprağı dinlendiriyorsunuz, toprağı tedavi ediyorsunuz, rehabilite ediyorsunuz.Burada tabii ki uzmanlar takip ediyor. Söylenen söz çok iddialı. Ama Türkiye açısından hiç organik yok demek de çok doğru değil."
 
‘Batum’a çıkışlar frenlensin’
 
Suriye'den giriş çıkışların dolayısıyla iş hacminin dip yaptığını ifade eden Bakan Yazıcı, konu adı “Las Vegas'a” çıkan Batum'a geldiğinde, günlük 20-25 bin kişinin giriş çıkış yaptığını hatırlatıyor ve bunun frenlenmesi gerektiğini vurguluyor. Yazıcı, Pasaport Kanunu’da yapılacak değişiklikle belli amaçlarla gidişin önüne geçilebileceğini anlattı. Yazıcı'nın, 'Sadece kumara değil, alışverişe hatta operaya gidildiği' iddiasına yanıtı esprili oluyor: "Rize ile Trabzon’dan mı operaya gidiyormuş. Operaya gitmek istiyorsa buyursun gelsin Ankara’ya."

Milliyet