Bulgaristan'dan saman ithal ettiler

Türkiye'de az bulunan samanın pahalı satılması üzerine yurt dışına yöneldiler

Bulgaristandan saman ithal ettiler
21 Şubat 2013 Perşembe 11:15 tarihinde eklendi, 1.258 kez okundu.

 

Zonguldak  İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, bölgedeki saman sıkıntısı nedeniyle Bulgaristan'dan saman ithal etti. Gemiyle Zonguldak Limanı'na getirilen 431 ton saman, vinçle kamyon ve TIR'lara yüklenerek birliğe üye bölgedeki hayvan üreticilerine gönderildi. Birlik yönetim kurulu üyesi Mustafa Çağlar, "İlk defa saman ithal ettik. Bu bizim için büyük yara" dedi.
 
Zonguldak İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Türkiye'de az bulunan samanın pahalı satılması üzerine yurt dışına yöneldi. 292 üyesi bulunan birlik yönetimi, yurt içinde 800 ile bin 100 lira arasında satılan samanın tonunu Bulgaristan'dan nakliye ücretiyle birlikte 700 liraya ithal etti. Bulgaristan'ın Burgaz Limanı'ndan 'Sea Arrow II' adlı kuru yük gemisi ile Zonguldak Limanı'na getirilen balyalar halindeki 431 ton saman, dün akşam vinçle kamyon ve TIR'lara yüklendi. Samanlar, Zonguldak'ın Çaycuma ve Ereğli ilçeleri ile Bartın'daki birlik üyesi hayvan üreticilerine gönderildi.
 
'İLK DEFA SAMAN İTHAL ETTİK'
 
Zonguldak İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'nin Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Çağlar, 2 yıl öncesine kadar 2- 3 liraya satılan 17- 25 kilo arasındaki saman balyasının şimdi az bulunması nedeniyle 20- 25 liraya satıldığını söyledi. Samanın hem az bulunması, hem de pahalı satılması nedeniyle birlik üyesi üreticilerin sıkıntı yaşadığını belirten Çağlar, ilk defa yurt dışından saman ithal etmek zorunda kaldıklarını ifade etti. Bulgaristan'dan daha ucuza mal ettikleri saman ile üreticilerin sorununu çözdüklerini anlatan Çağlar, şöyle konuştu:
 
"Türkiye'de hayvan sahiplerinin en büyük sıkıntısı saman. Et ve sütün para etmediği bir dönemde samanın 20- 25 lira olması bizi bu yola itti. Bu bizim için büyük bir yara. Çünkü ilk kez gemi ile bir saman ithalatı yapıyoruz. Daha önce ithalata gerek duymamıştık. Konya, Tekirdağ, Polatlı, Çorlu, Bolu ve Çankırı'dan saman getiriyorduk. Ama bu sene oralarda da saman az oldu. Üreticimiz mağdur olunca son çare ithalata başvurduk."
 
Mustafa Çağlar, Zonguldak'ta 80 bine yakın büyükbaş hayvan bulunduğunu, kendisinin de 2010'da hayvan alıp ahır kurduğunu anlattı. Çağlar, "Samanı ithal ettiğimiz için içimiz acıyor. Ben de hayvan üreticisiyim ve mağdurum. Hayvanı yemlemek zorundayım. Ciğerim yanıyor" diye konuştu.

DHA