Bütün sistem çöktü!

EFT sisteminin çökmesiyle tüm Türkiye'de para transferi durunca bankacılar gece saat 03.00'e kadar bankalarında nöbet tuttu.

Bütün sistem çöktü!
05 Haziran 2011 Pazar 11:37 tarihinde eklendi, 1.543 kez okundu.

Merkez Bankası'nın Elektronik Fon Transferi (EFT) için kullanılan yazılımı değiştirmesi Türkiye'de cuma günü tümTürkiye'de para transferini durdururken, bankacılara da kelimenin tam anlamıyla sabah kadar nöbet tutturdu. Bilindiği gibiMerkez Bankası tarafından perşembe gecesi EFT sistemine eklenen yeni yazılım sistemi çökertirken, banka müşteri EFT gönderimi ve alımı yapamamıştı. Bunun üzerine Merkez Bankası bilgi işlem birimi cuma günü hatayı düzeltmek için çalışmış ve bankalara akşam saatlerinde sistemin çalışmaya başlayacağı bilgisi verilmişti. Sorun giderilemeyince bu sefer de bankalara en geç gece saat 24.00'e kadar sorunun giderileceği söylendi. Ancak sistem yine çalışmadı.

İNGİLİZ FİRMADAN YARDIM İSTENDİ
Merkez Bankası ekibi sorunu gidermek için sabaha kadar çalışırken, tümbankaların operasyon birimleri gece saat 3.00'e kadarMerkez’den gelecek müjdeli haber için bankalarında nöbet tuttular. EFT sistemi bu saatte de çalışmayınca bankacılar genel müdürlerinden aldıkları talimatla evlerine gidebildiler. Merkez Bankası'nın EFT sisteminin çökmesinin ardında ise sistemi yenilemek ve geliştirmek için bir yazılım eklenmesinin yattığı öğrenildi.

Edinilen bilgilere göre, Merkez Bankası 2000'li yılların başında ihale yöntemi ile bir İngiliz firmadan EFT sistemini satın aldı. İlk yıllarda sistemi geliştirmek için eklenen yeni programlar bu firma tarafından yapılıyordu. Son 5-6 altı yıldır iseMerkez Bankası sistemi geliştirmek için alınan ek yazılım programlarını bu firma aracılığıyla değil, kendi personeli aracılığıyla yapıyordu ve bugüne kadar her hangi bir sorun ile karşılaşılmadı. Ancak geçen perşembe günü sisteme yüklenen yeni programbütün EFT sistemini çökertti.

Edinilen bilgilere göre Merkez Bankası personeli sorunu gideremeyince İngiliz firma ile yeniden temasa geçildi ve İngilizlerden sorunun giderilmesi için yardım istendi. Normal şartlarda EFT işlemleri yapılırken, bankaların aldıkları talimatlar önce Merkez Bankası’na iletiliyor ve para transferi bu işlemi takiben gerçekleştiriliyor. Yaşanan sorun Merkez Bankası sisteminde olduğu için bankalar olaya müdahale edemiyor.

‘Ortaya çıkabilecek sorunlar için gerekli önlemler alındı’
EFT sitemindeki kesintiye ilişkin Merkez Bankası’ndan beklenen açıklama dün saat 17.05 itibarıyla geldi. Merkez'den yapılan açıklamada “Ulusal ödeme sistemimiz EFT sisteminde 3 Haziran 2011 Cuma günü ortaya çıkan teknik bir sorun nedeniyle hizmet kesintisi yaşanmıştır. Yürütülen çalışmaların ve gerekli müdahalelerin ardından sorun giderilmiştir. Bankamız, katılımcılar ve ödeme sistemi zinciri içinde yer alan diğer kurum ve kuruluşlar nezdinde 3 Haziran 2011 iş günü tarihi ile ilgili olarak ortaya çıkabilecek operasyonel sorunların giderilebilmesi için gerekli önlemleri almıştır” denildi.

MÜCBİR SEBEP
EFT sistemindeki arızadan dolayı birçok vatandaş ödemelerinin son günü olması nedeniyle panik yaşamıştı. Merkez’in bu açıklamsının yanı sıra bankacılar da her hangi bir vatandaş mağdur edilmeyeceğini söylüyor. Uzmanlar, üçünü kişi veya kurumlarla yaşanabilecek olası sıkıntılarda da müşterilerin mağdur olmayacağı söylüyor. Uzmanlar, iki kişi arasında uyuzmaşlık yaşanması ve konunun mahkemeye taşınması durumunda ise yaşanan olayın mücbir sebep (Herhangi bir kimse tarafından alınacak önlemlere karşın, önüne geçilmesi olanaksız, borcun yerine getirilmesine engel, borçlunun istenci dışında beklenmedik olaylar) sayılacağı için cuma günü EFT'sini yapmış olan kişilerin alyhinde bir karar alınmayacağını belirtiyor.


Habertürk