Çağlayan'dan Alman devine gözdağı!

Ekonomi Bakanı Çağlayan, yatırıma nazlanan otomotiv devi Volkswagen’e sert çıktı: Jetta örneğinde olduğu gibi tedbir alırız.

Çağlayandan Alman devine gözdağı!
18 Şubat 2013 Pazartesi 10:21 tarihinde eklendi.

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın her fırsatta Türkiye’ye yatırıma davet ettiği Volkswagen (VW) Grubu’na hükümetten sert tepki geldi.
 
Hükümet, Türkiye’nin en çok satan 3 otomobil markasından biri olan ancak ülkemize yatırıma sıcak bakmayan VW’ye gözdağı verdi. Daha önce en çok satan modeli Jetta’nın Meksika’dan yapılan ithalatına yüzde 10 Gümrük Vergisi getiren hükümet, yeni tedbirlerin sinyalini yaktı.
 
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Volkswagen’in Türkiye’de yatırım yapmamasının çok ağrına gittiğini belirterek, “Türkiye’de en çok satılan marka ama yatırımı yok. Doğuş Holding’in patronu Ferit Şahenk’le konuştuk, Volkswagen CEO’su Dr. Martin Winterkorn ile görüşeceğiz, ‘Türkiye pazarında çok güçlüsünüz. Neden yatırım yapmıyorsunuz?’ diye soracağız” diye konuştu.
 
Otomotiv editörleri ile ince ayar çekilen yeni teşvik paketini masaya yatıran Bakan Çağlayan, Volkswagen’e sert çıktı. Volkswagen’in yatırım konusuna taktıklarını söyleyen Çağlayan, şunları kaydetti:
 
Merkel’e şikayet
 
“Böyle bir teşvik sisteminden sonra kendileri kayıpta. Bu işin ticari edep yönü de var. Sen en fazla satılan araç markası olacaksın ama yatırım yapmayacaksın. Türk halkını küstürmezler inşallah. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye’ye ziyarette bulunacak. Sayın Başbakanımız da Merkel’e yatırım konusunu açacaktır. Volkswagen’i yatırım için sıkıştıracağız.”
 
‘Eğer Volkswagen yatırıma sıcak bakmaz ise Jetta modelinin Meksika’dan ithalatına getirilen Gümrük Vergisi gibi bir tedbir gelebilir mi?’ sorumuzu yanıtlayan Çağlayan, şunları kaydetti:
 
“Bazı şeyler söylenmez yaşanır. Bizi tedbir almaya mecbur etmesinler. Şekil 1-A’da görüldüğü gibi deriz. Ben ülkemin menfaatlerini korumakla yükümlüyüm. Ben almam gereken tedbiri alırım. Umuyorum ki bizi böyle bir tedbir almaya mecbur bırakmazlar. Gerektiğinde bir şeyler yapabiliriz.”
 
Meksika’dan gelen Jetta’ya % 10 vergi
 
Hükümet, Volkswagen’in en çok sattığı modellerinden biri olan Jetta’yı frenlemek için ithal edildiği Meksika’yla ticarete 2011’de ek yükümlülükler getirdi. Otomobillerin bedelinin yüzde 10’u oranında ilave Toplu Konut Fonu kesilmeye başlandı. Meksika’dan oto markası olarak sadece Jetta’nın ithal edilmesi direkt Doğuş Otomotiv’i etkiledi.
 
AB ile Türkiye arasındaki Gümrük Birliği anlaşması nedeniyle iki ülke arasındaki ticarette vergi sıfır. Türkiye, üçüncü dünya ülkelerine vergi uygulayabiliyor.
 
Hükümet ülkemizde yatırım yapana ise kolaylık sağlıyor. Bunun son örneği Hyundai’de yaşandı. Hyundai, Güney Kore’den aldığı araçları Gümrük Vergisi’siz ithal etti.

Vatan Gazetesi