Çarşı pazarda bayram bereketi

Ramazan Bayramı öncesinde çarşı pazarda hareketlilik artarak devam ediyor. Piyasadaki bu hareketlilik, Başbakan Yardımcısı ve Hükumet Sözcüsü Bülent Arınç'tan gelen emekli maaşlarına erken ödeme müjdesiyle ivme kazandı.

Çarşı pazarda bayram bereketi
18 Ağustos 2012 Cumartesi 11:23 tarihinde eklendi.

 

Ramazan bayramının yaklaşmasıyla, artan bayram alışverişleri piyasaya yaradı. Esnaflar, hareketlilikten memnun olduklarını dile getirirken, ekonomik istikrarla beraber hareketliliğin devam etmesini beklediklerini kaydetti. 
     
Bayram ayakkabıdan lokuma, ulaşımdan kolonyaya kadar birçok sektöre hareket getirdi. Ankara, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere yolcu trafiğinin yoğun olduğu yerlere sefer yapan otobüslere vatandaşların mağdur olmaması için ek seferler konuldu; bayramda misafirlere en çok ikram edilen çikolata ve kolonyalar marketteki raflarda yerini aldı. 
     
     -20 liradan 2 bin 500 liraya bayramlık- 
     
     Bayram öncesinde bayramlık için alışverişe çıkan vatandaşları, 20 liradan 2 bin 500 liraya kadar uzanan geniş bir ürün yelpazesi karşılıyor. Özellikle dar gelirli vatandaşlar alışveriş için genellikle pazarları tercih ederken, maddi olarak daha iyi durumda olanlar bütçeleri elverdiği ölçüde alışveriş merkezlerinde markalı ürünleri tercih ediyor. 
     
Dar gelirli vatandaşların tercih ettiği çarşı pazarlarda ortalama olarak çocuk ve gençler 20 liraya tepeden tırnağa bayramlığa sahip olurken, yetişkinlerde ise bu rakam 40 liraya yükselebiliyor. 
   
 Maddi durumu dar gelirli vatandaşlara göre daha iyi durumda olanlar, alışveriş merkezlerinden alışveriş yapmayı tercih ederek geniş ürün ve buna bağlı olarak fiyat yelpazesi ile karşılaşıyor. Alışveriş merkezlerinde ortalama olarak çocuk ve gençler 110 liraya, yetişkinler ise 250 ile 2 bin 500 lira arasında bayramlık sahibi olabiliyorlar. 
     
AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan esnaf ve vatandaşlar, fiyatlardan genel olarak memnun olduklarını dile getirdi. Giyim üzerine faaliyet gösteren firma sahipleri, ''Bayramın yaklaşmasıyla birlikte işlerimiz yoğunlaştı. Şu an için satışlardan memnunuz. İnşallah bayramdan sonra da işlerin bu hareketliliği devam eder'' şeklinde değerlendirmelerde bulundular. Bayram alışverişine çıkan Yasin Arslan, ''Aradığımız bir çok ürünü çarşı pazarda uygun fiyata bulabiliyoruz. Ancak alışveriş merkezlerinde ürün seçenekleri daha fazla olmasına rağmen, buradaki ürünlerin fiyatları da buna paralel olarak çarşı pazardan daha pahalı'' diye konuştu. 
     
Bu arada bayram alışveriş sepeti içinde önemli yeri olan kolonyalar piyasada ortalama 3-10 lira arasından satılıyor. Bayram misafirliklerinde genelde kolonya ile ikram edilen çikolataların fiyatı da muhteviyatı ve gramajına göre farklılık göstermekle birlikte, ortalama 7 ile 25 lira arasında değişiyor. 
     
Esnaf hareketlilikten umutlu- 
     
AA muhabirinin bayramdaki hareketlilikle ilgili sorularını yanıtlayan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Ramazan Bayramı dolayısıyla çarşı pazarda hareketlilik yaşandığını ve piyasaların bayram alışverişi nedeniyle canlandığını belirterek, bayram alışverişlerinde küçük esnaf ve sanatkarın unutulmamasını istedi. 
     
Ramazan Bayramı alışverişleri nedeniyle çarşı-pazarda yoğun bir hareketlilik yaşandığını belirten Palandöken, ''Bayram tatilinin kısa olması nedeniyle şehir dışına çıkış uzun bayram tatillerindekine göre daha az olacak. Vatandaşlarımızın kısa tatil nedeniyle bayramlarını evlerinde geçirecek olması, çarşı pazara canlılık getirecektir. Geçmiş bayramlardaki satışlara oranla bu yılki bayramda daha çok yaşanacak canlılık da, küçük esnaf ve sanatkarımızı daha çok sevindirecektir. Bu kısa bayram tatili sürecinde küçük esnaf ve sanatkarımız unutulmamalıdır'' ifadelerini kullandı.