Çiftçiler İpek Yolu'nu trafiğe kapattı

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde, elektrik kesintilerini protesto için uluslararası İpek yolunu traktörleriyle trafiğe kapatan çiftçiler, bugün de Kızıltepe Hububat Ticaret Merkezi kavşağında araçları olmadan yolu kapatarak, protesto gösterilerine devam etti.

Çiftçiler İpek Yolunu trafiğe kapattı
19 Ağustos 2013 Pazartesi 19:31 tarihinde eklendi.
 
 
Kızıltepeli yaklaşık 300 çiftçi bugün öğleden sonra İpek Yolu üzerinde yeni açılan Kızıltepe Hububat Ticaret Merkezi kavşağında yolu trafiğe kapatarak, elektrik kesintilerini protesto etti.

Dünkü traktörlü eylem sonrası çiftçiler, jandarmanın izin vermemesi üzerine traktörsüz eylem yaparak, elektrik kesintilerine çözüm bulunması amacıyla yaklaşık 1 saat yolu trafiğe kapattı. Yolun trafiğe kapanması yüzünden de her iki tarafta bekleyen araç kuyruğu 40 kilometreye ulaştı.
 
Yolu kapatan çiftçilere jandarma ekipleri, sık sık eylemden vazgeçmeleri için uyarıda bulundu. Jandarma çiftçilere, eyleme devam etmeleri halinde müdahalede bulunacaklarını söyledi. Bunun üzerine Kızıltepe Zahireciler Derneği Başkanı ve STK Platformu Dönem sözcüsü Mehmet Şerif Öter ve Kızıltepe Kaymakamlığına vekaleten bakan Derik Kaymakamı Ahmet Demirci'nin araya girmesiyle eylemci çiftçiler ikna edildi.
 
Kızıltepe Kaymakamlığı'na vekalet eden Derik Kaymakamı Ahmet Demirci, Kızıltepe Hububat Ticaret Merkezi konferans salonunda çiftçilerle görüşerek sorun ve sıkıntılarını dinledikten sonra, "Elektrik konusunda vali beyle sürekli istişare halindeyiz. Çiftçilerin sorunu bizim sorunumuzdur.

Vatandaşımız hiçbir konuda sıkıntı çekmesin elbette. Siz çiftçisiniz, burası da tarım bölgesidir. Mahsulünüzü zamanında sulamanız gerekiyor. Bunu biz de çok istiyoruz. Mardin'de elektrik konusunda iyi çalışmalar yapıldı, bunu siz de biliyorsunuz. Bayrama kadar elektrik iyiydi. Ne olduysa bayramdan sonra elektrikte problem oldu.

Derik'te de sürekli dalgalanmalar oluyor. Bunun için devlet olarak sizden özür diliyoruz. Bunu tabi ki çözmeye çalışıyoruz. Mardin olarak elektrik konusunda problemi çözmek için sorunu masaya yatıran tek vilayettir. Biz bununla ilgili toplantılar yapıyoruz Teiaş, DEDAŞ ve yetkililerle görüşüyoruz. Her hafta toplanıyorlar, vali bey de konudan haberdardır. Yarın aranızdan seçeceğiniz 10 kişi ile sizleri de bekliyor. Elektrik kesintileri dalgalanmalarıyla alakalı zaten valilik kriz merkezi kuruldu ve bununla alakalı çalışıyoruz" dedi.
 
Kızıltepe STK Platformu Dönem Sözcüsü ve Zahireciler Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter de, "Elbette yolu kapatmak bir çözüm değil ama sizler de takdir edersiniz, tarım bizim milli servetimizdir. Buraların bir gelişmişlik yönü yoktur, sadece tarım bölgesidir.

Türkiye'nin ve Ortadoğu'nun en büyük Hububat Ticaret Merkezi bile çiftçinin alın teri ile yapılmış. Çukurova'da, Ege'de, Marmara'da 100 dönümü suladığı zaman en fazla elektrik borcu 1000 veya 1500 lira. Bizde daha çok fazladır. Bizdeki elektrik en pahallı elektriktir. Bunun çözülmesini istiyoruz" diye konuştu.

DHA