Dünyanın en saçma binası nerede?

Kahramanmaraş eskiden sadece Maraş olarak anılan bir şehir iken; Kurtuluş Savaş’ında direnişi sebebi ile 5 Nisan 1925’te şehre İstiklal Madalyası verilmesi ile Kahramanmaraş ismini almıştır. Yaklaşık 1.112.634 nüfusa sahip. Şehir için bu günlerde konuşulan başka bir konu daha var.

Dünyanın en saçma binası nerede?
23 Haziran 2019 Pazar 20:49 tarihinde eklendi, 1.044 kez okundu.

Kahramanmaraş eskiden sadece Maraş olarak anılan bir şehir iken; Kurtuluş Savaş’ında direnişi sebebi ile 5 Nisan 1925’te şehre İstiklal Madalyası verilmesi ile Kahramanmaraş ismini almıştır. Yaklaşık  1.112.634 nüfusa sahip. Şehir için bu günlerde konuşulan başka bir konu daha var. 
 

Dünyanın en saçma binası nerede? Hadi biraz hafızanızı zorlayın lütfen! Tamam, bilmiyorsanız google gibi bir internet motorundan destek alabilirsiniz.  Evet, doğru gördünüz, dünyanın en saçma binası Türkiye’de, Kahramanmaraş’ta maalesef…Mimar Sinan, Mimar Kemaleddin, Balyan Kardeşler gibi Türk topraklarında yetişmiş mimarlar ve eserleri göz önüne alındığında bu binayı hangi kategoride incelemek gerekir aslında bizde pek bilmiyoruz. 
 

Tüm dünyada arama motorlarında dünyanın en saçma binası nerede olarak arandığında Kahramanmaraş Dulkadiroğlu ilçesi İsmet paşa Mahallesi Trabzon Bulvarı üzerinde yer alan bina çıkıyor. 
 

Binanın kullanışsızlığı ve işlevsizliğinden herkes tarafından bilindiğinden şehir sakinleri binanın yıkılması istiyor.  Ancak maalesef bu pek mümkün gibi görünmüyor. Çünkü bina yapılırken kullanılan maliyetin üstünde bir tutar isteniyor. 
 

Dünyanın En Saçma Binası Neden Yıkılamıyor? 

Dünyanın en saçma binasıilkolarak şehre modern bir hava vermek için tasarlanmış olsa dabeklenen intibayı maalesef yaratamadı.  1994 yılında il özel idare binası olarak hizmete açılan binanın birçok bölümü kullanılamıyor. 2011 yılında satılmaya çalışan bina alıcı bulamamıştır.  Belediye mülkiyetinde olan bina yıkılmak için bir hayırseverin bağışını bekliyor olabilir. Söylentiler binanın yakın zamanda yıkılacağı yönünde ancak uzun yıllardır bu şekilde kesin bir bilgimiz bulunmuyor 
 

Dünyanın en saçma binasının olarak lanse edilen bina 2 bin 110 metrekare ve 19 kattır.  Sarı, kırmızı ve sarı renklerde dış cephesi bulunuyor. Neden bu renklerin kullanıldığı yâda tercih edildiği pek bilinmiyor. Bina toplam 90 bölümden oluşuyor.Her ne kadar mimari hatalar yapılmış olsa da, bina yüksek bir noktada olduğundan tüm şehirden görülebiliyor. 
 

Binanın şuan sadece %60’ı dolu ve diğer bölümler işlevsel bir yapıda projelendirilmediğinden maalesef kullanılamıyor. 
 

Ekstra bir bütçe ayıramayan belediye maalesef binada güvenlik hizmeti de veremiyor. Bina şehri modernleştirmek için projelendirilse de sonuçta şehri daha çirkin bir görüntüye bürümüştür.