Economist'ten Türkiye yorumu

Derginin bugünkü yazısında, 8 yıllık iktidarında Başbakan Erdoğan'ın AB üyeliği için laik seleflerinden fazlasını yaptığı belirtildi

Economistten Türkiye yorumu
18 Şubat 2011 Cuma 17:16 tarihinde eklendi, 1.145 kez okundu.

 

İngiliz Economist dergisinde bugün çıkan bir yazıda, "8 yıllık iktidarı döneminde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Türkiye'yi AB üyeliğine yakınlaştırmada laik seleflerinden çok daha fazlasını yaptığı" belirtildi
 
"Arap dünyasındaki halk ayaklanmasının dikkatleri Türk demokrasisi örneğine çektiği" alt başlığıyla yayımlanan yazıda, "Erdoğan'ın ayrıca askeri darbe tehditlerini de sindirdiği, AK Parti'yi kapatma davasının ardından hem ordunun hem de yargının güçlerini sürekli kırptığı" görüşü dile getirildi.
 
"Türkiye ekonomisinin küresel mali krizi yara almadan atlattığı" belirtilen yazıda, ekonomideki gelişmelere değinilirken, güneydoğudaki şiddetin neredeyse durduğu kaydedildi.
 
"Erdoğan'ın İsrail'e karşı salvolarının Arap sokaklarında kendisini bir kahraman yaptığı, Türkiye'nin yüksek profilli demokrasisi ve başarılı ekonomisinin, pek çok Arap liderinin ülkeye gıptayla bakmasına yol açtığı" ifade edilen yazıda, "tüm bunların ışığında birçok uzmanın Mısır için bir 'Türkiye modeli' göstermesinin ve Erdoğan'ın güvenle dolu olmasının hiç şaşırtıcı olmadığı" yorumu yapıldı.
 
"İktidarın Türkiye'ye otoriter bir rejime kaydırdığı" eleştirilerine de değinilen yazıda, "bu tür iddiaların aşırı bir gerginlik halini yansıttığı" belirtilerek, "Türkiye'de seçimlerin adil ve eşit, basının büyük ölçüde özgür olduğu, ancak yine de Erdoğan'ın kuşkusuz giderek daha buyurgan ve daha az toleranslı olduğu" görüşüne yer verildi. Yazıda ayrıca, Doğan medya grubuna verilen ceza ve Oda TV'de yapılan aramaya dikkati çekildi.
 
Yazıda, "CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ordunun sivillere hesap verebilmesi görüşünü savunduğu" belirtilerek, "CHP liderinin AK Parti'ye pek fazla tehdit teşkil etmediği" görüşü dile getirildi.
 
Ekonomist, başkanlık tartışmalarına da değinerek, "AK Parti'nin düşmanlarının hayal ettikleri senaryonun, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Erdoğan'ın başkanlık için çekişmeleri ve bunun sonucunda partinin ikiye bölünmesi olduğunu" belirtti. Ancak yazıda, "bunun pek muhtemel görünmediği" kaydedildi.
 
"Muhaliflerin kabusununsa MHP'nin seçim barajını aşamaması ve böylece AK Parti'nin büyük bir çoğunlukla seçimden çıkması olduğu" ifade edilen yazıda, "MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin sönük tutumuna bakıldığında bu senaryonun daha muhtemel olduğu" görüşü ifade edildi.