Efes 1.3 milyar lira eridi

Meclis’ten yeni alkol yasasının geçtiği gün Anadolu Efes’in hisseleri büyük düşüş yaşadı; şirketin hisseleri yüzde 7.59 değer kaybetti

Efes 1.3 milyar lira eridi
25 Mayıs 2013 Cumartesi 09:27 tarihinde eklendi.
Alkollü içkilerin tanıtım ve pazarlamasını zorlaştıran ve son anda gece satış yasağı da eklenerek TBMM’de kabul edilen yasanın Anadolu Efes’in satışlarının ağırlıklı olarak gerçekleştiği perakende kanalını etkilemesi beklenirken, şirket hisseleri yüzde 7.59 düşüşle 28 TL’ye geriledi. Anadolu Efes’in piyasa değeri 1.3 milyar TL düşüşle 16.5 milyar TL’ye geriledi.
 
Öte yandan, Tuborg hisseleri de yüzde 1.99 kayıpla 2.95 TL’ye indi. Tuborg’un piyasa değeri de 19.3 milyon TL düşüşle 951.3 milyon TL’ye indi.
 
‘Değişiklik tedirgin ediyor’
İş Yatırım hisse senetleri Uzmanı Özgür Alioğlu, “Beklenmedik bir gelişmeydi, sektöre yönelik hesapta olmayan, öngörülmeyen değişikliklerin yapılması yatırımcıları tedirgin ediyor ve yatırımcılar hisseden çıkıyor” dedi.
 
Alkollü içki pazarının özel tüketim vergisi nedeniyle son birkaç yıldır büyüme kaydedemediğine dikkat çeken Ekspres Yatırım analisti Melda Ağırdaş ise geç saatlerde alkol satışını yasaklayan maddenin yasaya ilave edilmesi nedeniyle satış hacminin azalmasının beklendiğini belirterek, “Asıl sürpriz gelişme 22.00-06.00 arası satışın yasak olması.
 
Anadolu Efes’in Türkiye’deki satışlarının yüzde 15’i organize perakendeye, yüzde 62’si ise bakkal, lokal marketler gibi geleneksel perakende noktalarına yapılıyor. Yani gece satış yasağı, satış kanallarının yüzde 77’sini etkiliyor” dedi.

Milliyet